Мотокрос: Петър Петров 6-ти след кошмарен уикенд в Мексико

Най-добрият български състезател по мотокрос Петър Петров (Kawasaki Racing Team) се нареди на шестото място в Гран при на Леон - шести кръг от световния шампионат в клас МХ2.

Уикендът не започна по очаквания добър начин за Печето. Мексиканските митнически власти доставиха мотора му едва в събота сутринта, няколко часа преди първата свободна тренировка на трасето в Леон. Петров бе близо два дни без машината си заради независещи от него и заводския екип на Kawasaki причини около транспортирането на мотора от Аржентина до Мексико. Подобни проблеми имаха още осем от отборите, чийто състезателни мотори и техника бяха доставени в последния момент. Естествено поради забавянето, настройките трябваше да бъдат правени в движение. Те са по-различни от другите състезания, тъй като трасето в Леон е тежко, заради голямата надморска височина – 1800 м, а и по това време в Мексико е сухият период.

Въпреки това Петров записа трето време в първата свободна тренировка, оставайки само на 2.777 сек. от лидера Джефри Херлингс. В квалификацията за място българинът се класира шести, а в двата състезателни манша кара на сигурно и в първия финишира на 6-та позиция, а във втория 8-ми. Тези резултати му бяха достатъчни за шесто място в крайното подреждане за кръга. Така с новите 28 точки от Мексико Петър Петров запази 5-то място във временното класиране за Световния шампионат в клас МХ2, като вече е с 132 точки.

"В събота се чувствах добре на трасето, но организаторите направиха няколко промени и в неделя прекарах един от най-тежките дни в кариерата ми. Не карах добре в първия манш, а във втория нещата изглеждаха още по-зле. Трасето изсъхваше и правех грешки всеки път, когато опитвах да дам газ. В крайна сметка просто се опитах да взема колкото мога повече точки", каза Петров след състезанието. "Всички в отбора работят усилено, но в този случай аз не показах това, на което съм способен. Трябва да останем позитивно настроени, защото все пак бях постоянен и спечелих шестото място, което е по-добре от миналата година. Имаме много работа преди Гран при на Латвия, а това трасе е едно от любимите ми. Там ще покажем на какво сме способни", добави българският пилот от заводския тим на Кавазаки.

Победата в клас МХ2 спечели Джефри Херлингс с КТМ. В големия клас MXGP първи стана Тим Гайсер с Honda.Холандецът спечели всички маншове от началото на сезона и е с пълен актив от 250 точки. Подиумът допълниха Суиър и Бриляков. В клас MXGP победата спечели словенецът Тим Гайсерс Honda. Ромен Февър с Yamaha спечели първия манш, а след него здавършиха Гайсер и Максимилиан Нагал с Husqvarna. Във втория манш двамата си размениха местата – първи стана Гайсер, което му осигури и победата за кръга, а втори остана Февър. Трети отново бе Нагал. Във временното класиране лидер е Февър с 219 т., но само на 3 т. след него – с 216 е Гайсер. Трети е Антонио Кайроли с КТМ със 171, следван от заводския пилот на Honda – руснака Евгений Бобришев със 170. Следващият кръг от шампионата ще бъде на 1 май в Латвия, където ще карат и другите двама наши сънародници Майкъл Иванов и Иван Петров.