Джонатан Рей спечели първия старт след щуро състезание в Холандия

Първият старт на четвъртия кръг на Световният Супербайк шампионат предложи поредния екшън, победител след който стана Джонатан Рей (Kawasaki Racing Team). Съботното състезание за Гран при на Холандия държеше феновете със затаен дъх от старта до финала, като до последно победителят не беше ясен.

Съотборникът на Рей Том Сайкс потегли от полпозишън и поведе групата, плътно следван от настоящия шампион. Двамата натрупаха преднина и се откъснаха от другите състезатели. На четвъртата обиколка победителят в предишния кръг Час Дейвис (Ducati) се доближи драстично до двете Kawasaki-та, като изпревари първо Рей, а след това и Сайкс и пое лидерството. В този момент се разрази страхотна битка за второто място между Рей, Сайкс и Михаел Ван дер Марк. В обиколка номер 12, Рей атакува Сайкс и го изпревари на комбинацията завои точно преди последния шикан. В този момент Сайкс опита да контраатакува, но спря твърде късно, качи се върху бордюра и загуби контрол върху предницата на мотоциклета. Така Сайкс се оказа на земята и на практика състезанието за него приключи.

След като той бе изваден от играта, борбата за първото място продължи между Рей, Дейвис и Ван ден Марк. „Magic Mike”, както е известен Михаел Ван дер Марк предприе атака и успя да изпревари, и Рей, и Дейвис 8 обиколки преди финала, но веднага на следващия тур в завой номер 3 падна, което сложи край и на неговото иначе страхотно състезание. Това остави хилядите фенове по трибуните в шок, защото точно след излизането на Марк на първо място изглеждаше, че няма да има кой да го задмине.

Така в последните обиколки Джонатан Рей и Час Дейвис се захапаха в битката за първо място, като в крайна сметка Рей пресече първи финалната линия, а Дейвис и Ники Хейдън допълниха подиума.

След първия старт за уикенда в Холандия, Джонатан Рей успя да увеличи аванса си на 31 точки и с актив от 156 точки се е настанил убедително на първото място във временното класиране. Дейвис заема втората позиция със 125 точки, а Сайкс е вече на сериозната разлика от 54 точки спрямо Реа със своите 102 точки. Четвърти продължава да бъде Михаел Ван дер Марк със 74 точки, но неговото изоставане е вече много сериозно. Уикендът във WSBK продължава утре със състезание номер 2, което ще се проведе от 14:00 часа българско време и ако времето се запази сухо със сигурност ще предложи още едно невероятно зрелище.