Моментите от 2014: "Зимната класика" в хокея пред рекорден брой фенове

галерия:

снимка: БТА/AP

Както всяка друга година досега, 2014 също ни предложи различни по тип емоции от света на спорта.

В някои случаи викахме от щастие, в други пък не успявахме да скрием разочарованието си. Спортът трудно оставя хората равнодушни, а победите и пораженията неизменно вървят ръка за ръка.

Sporta.bg ще ви припомни част от най-паметните моменти от света на спорта за 2014 година, за да ги преживеем отново. А какво ще ни предложи новата 2015 година... това само времето ще покаже.

4128576Хокеят на лед не е сред популярните спортове в България, но в Западна Европа, Русия, САЩ и Канада е изключително следен и предпочитан от феновете. Въпреки че се играе на лед, той не приспада към типично зимните спортове, защото в залите е топло и уютно и мачове се играят през цялата календарна година, независимо от времето и климата.

През нощта на първи срещу втори януари в Мичиган обаче се случи нещо историческо – на стадиона в Мичиган 105 591 зрители се събраха, за да изгледат най-вълнуващото събитие от редовния сезон в Националната хокейна лига на САЩ и Канада. Зимната класика.

Срещата на открито между два от класическите отбори в НХЛ с най-много фенове – Торонто Мейпъл Лийфс и Детройт Ред Уингс – ще остане в историята като най-посетеният мач по хокей на лед.

Предишният рекорд на този футболен стадион е 104 173 зрители от 2010-а година на двубой от колежанското първенство по хокей на лед. Канадският състав спечели с 3:2 след изпълнение на наказателни удари, като Тайлър Бозак отбеляза победната дузпа, а Джонатан Берние направи две ключови спасявания във финалните минути. Срещата се игра при непрекъснат снеговалеж и температура от минус 10 градуса.