Могат ли да вкарват българите?

снимка: Monique Limbos

Българските майстори на щеката отдавна са доказали, че могат да се развиват само и единствено в положителна посока. Едва преди 3-4 сезона големите точкови серии бяха рядкост в родните турнири, за представителите ни в международни турнири дори една победа беше почти илюзорна, а сертифицирани съдии нямаше.

Последните години, обаче, се оказаха буреносни за Българската снукър федерация. Бяха организирани две европейски първенства за аматьори, едно световно и два ПТС-турнира, страната се сдоби с първия лицензиран треньор в лицето на Братислав Кръстев, а реферите ни не само получиха сертификати за уменията си, но и вече са редовни участници в международни турнири за професионалисти и аматьори.

Всичко това се отрази и продължава да рефлектира благоприятно върху играта на българските снукър състезатели, което проличава от статистиката, която Асоциацията на на снукър реферите в България води отскоро за ранкинг турнирите ни.

Сезонът вече е преполовен, а резултатите дотук са доста внушителни. 42 серии от над 50 точки, които постепенно се доближават по размер до заветото сенчъри. Само от последния турнир, проведен преди дни, добрите брейкове бяха 7. Най-виският резултат дотук през сезон 2013/2014 (93 точки) е постигнат от Георги Величков на два пъти, както и веднъж от Никола Кемилев.

Рекордьор по брой халв-сенчърита засега е Братислав Кръстев, който има цели 11 на сметката си. Второто място си делят Никола Кемилев и Ивайло Пеков – 8, а Георги Величков има 7. Останалите играчи, направили по две високи точкови серии, са Димитър Механджийски, Христо Сираков, Салим Отти и Цветан Видолов.

Не бива да пропускаме и страхотното постижение на Ивайло Пеков – онези 108 точки, които той отбеляза по време на Световното първенство за аматьори. Така той стана първият българин, направил сенчъри брейк по време на официален турнир. Sporta.bg искрено пожелава на всички членове на родната снукър гилдия това постигение да бъде повторено отново и на Български турнир.

Статистиката е любезно предоставена от Ангел Геранов – председател на Асоциацията на българските рефери по снукър.