Мишлен се кандидатираха за доставчик на гуми през 2017г.

снимка: БТА/AP

Френската компания за производство на автомобилни гуми Мишлен официално се кандидатира за доставчик на гуми във Формула 1 за сезон 2017. Договорът на досегашния доставчик Пирели изтича през 2016 г.

Мишлен за последно участваха във Ф1 през 2006 г., когато бяха част от битката с Бриджстоун. Сега французите искат да променят посоката на развитие на шампионата, след като в последните години той загуби от блясъка си.

„Разочаровани сме от сегашното положение с „пазенето на гумите“. Ако искаш да си стабилен и постоянен, не може да се оплакваш, когато не предоставяш някакви решения на проблемите.

В това е смисълът и на нашата кандидатура – имаме своите идеи и искаме хората да ги чуят и преценят дали са заинтересовани или не. Ние искаме да предоставим на отборите гума, която може да покаже тяхната идентичност и да им позволи да карат на предела си,“ заяви моторспорт директорът в Мишлен Паскал Куазно.

От френския гигант потвърдиха, че предложението им е свързано със слагането на 18-инчови колела, вместо досегашните 13-инчови.

От големите имена в спорта, като Ферари и Мерцедес, се обявиха против тази идея, а Бърни Екълстоун заяви, че е готов да остави Пирели като единствен доставчик още години.