Михайлов: Шефът на съдиите получаваше неприятни СМС-и, говорих с Борисов

снимка: lap.bg

Президентът на БФС Борислав Михайлов заяви в интервю пред колегите от "Блиц", че е говорил с Бойко Борисов и Красен Кралев за проблемите около съдийството в българския футбол. Михайлов сподели, че ще разговаря и с президентите на родните клубове и отсега нататък всеки един сигнал или обаждане на съдия ще се дава на прокуратурата. Членът на Изпълкома на УЕФА сподели още, че на подалия оставка Петър Петров са му изпращали наприятни съобщения. 

- Г-н Михайлов, шефът на Съдийската комисия Петър Петров подаде оставка, която приехте. Какво е мнението Ви за скандалите, които се разгоряха около него?
- Ситуацията, която се създаде около него, е породена от натиска, който се създаде върху съдийството и върху него. Много трудно се издържа на такъв натиск. Напрежението от последните кръгове, в които се допуснаха съдийски грешки, се увеличи, а те в България винаги се смятат за нарочни, с което твърдо не съм съгласен. 

Ние гледаме големите първенства и виждаме, че навсякъде се допускат грешки и то от професионални съдии. Да не говорим за Англия, където съдиите грешат на всеки мач. Но там никой не познава нито президента на футболната федерация, нито шефа на съдиите! Но тук е създадено огромно напрежение към съдиите и за това помагат най-вече средствата за масова информации и телевизиите.
 
- Какво са виновни телевизиите, че показват съдийските грешки?
- От първата минута на мача коментаторите започват да обсъждат дали има или няма тъч, корнер и т.н. В същото време никой не говори за тактика, за качества на футболисти и за селекция! Човек, когато гледа мач вкъщи, слуша коментаторите, които постоянно са се съсредоточили върху грешките на съдиите, а не върху начина на игра на отборите. По 10 пъти се повтарят положения за отсъдена дузпа, а съдията има само части от секундата, за да реши. 
 
Петров не можа да издържи на напрежението около него и съвсем нормално приех оставката му.
 
- Имало ли е смъртни заплахи по отношение на Петров?
- Аз съм казвал винаги, че в такива случаи трябва да се уведомяват компетентните органи. Не мога да знам дали към Петров са били отправяни смъртни заплахи, но очевидно ако е имало такива, той не е посмял да отиде. Със сигурност Петров е получавал неприятни СМС-и. Това е категорично!
 
- Кой ще е новият шеф на съдиите?
- Не е ясен, защото аз не съм човек, който обича да уволнява и да приема оставки! Даже вечерта преди да приема оставката на Петър Петров не съм спал. Вчера реших да приема оставката му. Не беше никак лесно. Все още не съм мислил кой ще го наследи на поста.
 
- Как ще гарантирате, че новият шеф на съдиите няма да е зависим от определени олигарси?
- Тук не говорим за зависимости, защото и Петров не беше зависим! Той беше първият шеф на съдиите, който беше на заплата при мен, точно за да бъде опазен от всякакви заплахи или предложения за благини, които да приеме или да не приеме.

Говорил съм с премиера и с министъра на спорта и ще провокирам обща среща с шефовете на клубовете, на която те трябва да обещаят, че няма да оказват влияние. Ако те не дадат такова обещание, всеки сигнал при обаждане към които и да е съдия ще бъде даден на прокуратурата! Проблемът е, че на мен нито един съдия не ми се е обаждал през живота ми, а номерът ми е същият откакто има МТел. Самите съдии трябва да се усетят, ако бъркат нарочно или в полза на някой отбор!

- Как ще опазите футбола от намесата на различни олигархични лобита?
- Аз не усещам такова нещо. Първенството върви доста добре и е интересно. Шампионатът ще бъде интересен до самия край, на два кръга сме от плейофната фаза. Трябва самосъзнание от всички участници във футболния процес – президенти, треньори и съдии,  както и от хората, които отразяват първенството.

- С новата промяна, която УЕФА въведе с Лигата на нациите, увеличават ли се шансовете на България за класиране на голям футболен форум?
- Тази промяна е много добра за всички, защото има мачове, които вече са фиксирани и няма нужда всяка федерация да урежда контролни срещи.
Нашата група е много равностойна и интересна! Шансовете ни за класиране се увеличават. Лигата на нациите дава възможност на победителя от групата да играе допълнителни мачове за класиране.
 
През септември ще се случи същинската битка. Два отбора ще се класират директно. Най-добрите трети тимове ще играят бараж.
 
- Каква цел сте поставили на Петър Хубчев?
- Целта пред треньорското ръководство е да направи всичко възможно отборът да се класира. Футболистите сами би трябвало да искат да се класират на голям форум. Дори да не сме най-големите звезди, футболистите трябва да дадат всичко от себе си в името на България, защото има други отбори, които само с тактика, мъжество и себераздаване успяват. Именно с тези качества успяхме да постигнем победи над Швеция и Холандия в квалификациите.
 
Не е невъзможно да се класираме, трябва ни кураж!
 
- По-рано днес Ви посетиха президентът Радев и емирът на Катар. Какви ангажименти поехте към тях?
- Срещата беше приятелска с цел да идват отбори от Катар да се подготвят в България. Запознахме емира на Катар с базата и всичко, с което разполагаме и можем да предоставим.
 
През юни, когато е конгресът на УЕФА в Москва, ще се срещна с президента на футболната федерация на Катар. Форумът ще се проведе непосредствено преди откриването на световното първенство и тогава ще станат ясни повече детайли за партньорските ни отношения.