Маса: Състезанията не са по-скучни от времето на Сена

снимка: БТА/AP

Пилотът на Уилямс Фелипе Маса призова за „интелигентни“ промени във Формула 1.

От няколко години насам управляващите спорта се опитват да го направят по-вълнуващ, но с всяка изминала година интересът към надпреварите намалява.

Последните предложения на „Стратегическата Група“ са да се намалят времената нужни за една обиколка, да се направят болидите по-агресивни на външен вид, както и по-трудни за каране.

Състезаващият се във Формула 1 от 2002 г. насам Фелипе Маса предупреди, че създаващите правилата трябва да внимават с промените, за да не направят изпреварванията още по-трудни.

„Разбирам, че е интересно колите да се направят по-бързи, но дори и да направим болидите с 5 секунди по-бързи на обиколка и пак няма изпреварвания, но феновете пак ще бъдат недоволни.

И аз искам да сме възможно най-бързи на пистата, но промените трябва да са интелигентни. Ако си просто 3 секунди по-бърз на обиколка ние на пистата разбираме голямата разлика, но по телевизията зрителите няма да го усетят.

Хората искат да гледат състезание, изпреварвания и битки – това трябва да се промени, а не скоростта,“ обясни 3-4 годишният ветеран. Желанието колите да се направят по-бързи и предизвикателни е водено от твърденията, че в миналото Ф1 е била по-вълнуваща, като 80-те години се смятат за златната ера на спорта. Въпреки това Фелипе смята, че тези години се гледат през розови очила.

„Спомням си, че на 20 годишнината от смъртта на Айртон Сена в Бразилия излъчваха всички му състезания и аз изгледах повечето от тях.

Тогава е било много по-зле от в момента. Разликата в квалификацията от първия до третия е 1,5 секунди.

Задминаваха третия с обиколка във всяко състезание. Следователно разликата е била много по-голяма, в сравнение с тази в момента, но като се заговори за миналото и всички хора казва, че е било невероятно.

Хората трябва да погледат състезания от тази ера и да преценят реално,“ възмущава се бразилецът. Все пак той признава, че през 80-те управлението е било по-трудно, което е повлияно и от лошото качество на пистите, а ФИА не би се върнала към това поради съображения за сигурност:

„Миналото изглежда по-вълнуващо и поради лошото състояние на трасетата, които са било по-неравни.

ФИА никога няма да направи състезанията по-интересни, за сметка на безопасността. Не съм съгласен с изказванията на Кими Райконен и Ники Лауда, че състезанията трябва да са по-опасни.

По-скоро трябва да вземем пример от други спортове, като NBA например.“