Марсел Хиршер смаза конкуренцията в Зьолден

галерия:

снимка: БТА/AP

Носителят на Големия кристален глобус за миналия сезон Марсел Хиршер спечели първия старт от новия сезон в Световната купа по ски алпийски дисциплини, доминирайки в гигантския слалом в тиролския зимен център Зьолден.

Австрийската суперзвезда в апийските спортове се очакваше да води ожесточена битка за титлата с господаря в дисциплината през миналата кампания и победител в Зьолден от последните три години – Тед Лигети (САЩ).

Американецът, който спечели и олимпийската титла от Сочи 2014 в гигантския слалом, изоставаше само с 0.19 секунди от Хиршер след първия манш, но при второто си спускане разочарова феновете си с груба грешка преди равния участък в долната част на пистата. Заради това той нямаше достатъчно скорост във финалните метри по трасето и остана едва на 10-та позиция с пасив от 3.02 секунди спрямо победителя.

Хиршер бе значително по-добър от останалите си конкуренти и в двата манша, като финишира с най-добро време и при двете си спускания, общо 2:28.09 минути.

4120978

Втори остана германецът Фриц Допфер с пасив от 1.58 секунди спрямо шампиона в Световната купа от миналия сезон, а на трета позиция с изоставане от 2.06 секунди се нареди надеждата на Франция в аплийските ски Алексис Пинтюро.

17-годишният българин Алберт Попов направи дебюта си в Световната купа при мъжете именно в Зьолден, като завърши състезанието на 57-мо място.

Победата е първа в Зьолден за Хиршер и общо 10-та в гигантския слалом, като миналата година единствен той, освен Тед Лигети, успя да спечели повече от един старт в дисциплината, доминирана изцяло от американеца.

4120979

Хиршер става третият австриец и общо седми състезател в историята с поне 10 победи в гигантския слалом – рекордьор е шведската икона Ингемар Стенмарк с 46, Тед Лигети е с 22, а Бенямин Райх и Херман Майер са с по 14.

Допфер само веднъж се изкачи на подиума миналия сезон, когато остава втори в слалома в Кранска гора, докато Пинтюро отново доказа, че е сред най-добрите универсални скиори в момента – 23-годишният французин има седем успеха в Световната купа в пет различни дисциплини.