Марко Фу с магически максимум за победа в Мастърс (ВИДЕО)

снимка: Tai Chengzhe

Световният номер 10 Марко Фу омагьоса „Алегзандра Палас“ с исторически максимален брейк от 147 точки в 4-ия фрейм при победата си в 1-ия кръг на Мастърс 2015 с 6:3 над Стюарт Бингам.

Роденият в Хонг Конг майстор на щеката стана едва третият играч с максимум в най-престижния не-ранкинг турнир по снукър, като любопитното е, че всички автори на перфектни серии са извън Европа.

През 1984-та година канадецът Кърк Стивънс зададе тон със своя 147, а през 2007-ма година Дин Дънзхуей също влезе в историята на Мастърс. Марко Фу за трети път в кариерата си прави максимален брейк в официален турнир, като неговият е 112-ти в историята на снукъра и седми през сезона след Адитя Мехта, Райън Дей, Шон Мърфи, Рони О'Съливан, Бенджамин Ууластън и Бари Хоукинс.

Ако никой друг състезател не направи максимум на Мастърс 2015, то бонусът от 10 хиляди паунда ще остане за Фу, в противен случай азиатецът с канадски паспорт ще подели допълнителната парична награда.

Фу направи и сенчъри брейк от 103 по пътя към победата над Бингам и на четвъртфиналите ще се изправи срещу победителя от двойката Рони О'Съливан – Рики Уолдън. Най-доброто постижение на азиатеца в „Алегзандра Палас“ е финал през 2011-та година, когато губи от Дин Дзънхуей. Стюарт Бингам отпада в 1-ия кръг на Мастърс във всичките от шестте си участия.