Олег Велинов: Много хора помагат за развитието на снукъра у нас

снимка: БФ Снукър

Всеки, който се интересува от снукър, знае кой е Олег Велинов. Името му неизменно се споменава при всяко събитие, свързано с този джентълменски спорт и това е така, защото от няколко години Олег се е посветил на каузата да популяризира и развива "шаха с топки", както още наричат снукъра. Решихме да поговорим с председателя на Българската снукър федерация за предстоящото голямо събитие у нас, за същината на спорта и за любимия футболен отбор.

-Здрасти, Олег. След броени дни у нас ще се проведе поредното голямо снукър събитие – повторение на финала на Световното първенство между Стюарт Бингам и Шон Мърфи. Разкажи на нашите читатели повече подробности за предстоящите демонстративни мачове.

-Идеята за подобно снукър шоу се роди много спонтанно и трябваше да бъде реализирана за изключително кратко време - по-малко от 2 месеца. Целта бе да популяризираме снукъра като спорт и в други градове освен София. За наша голяма радост срещнахме разбиране и подкрепа от г-н Стати Статев - ректорът на УНСС, г-жа Йорданка Фандъкова – кмет на Столична Община, г-н Димитър Николов – кмет на град Бургас и г-н Панайот Рейзи – кмет на гр. Созопол. Без подкрепата на тези общини и без нашите спонсори събитието нямаше как да бъде осъществено в тези кратки срокове. Лично мен фактът, че снукърът вече е спорт, ценен от държавата и от хората, ме мотивира още повече да работя за неговото развитие. Приятно е когато имаш съмишленици, които виждат, че снукърът е един образователен спорт, който учи младите на много качества, необходими в реалния живот.

А сега по същество. Мачовете ще се проведат на 17-ти юли в аула "Максима" на УНСС, София от 20:00 часа, на 18-ти юли в зала "Младост", Бургас от 20:00 часа и на 19-ти юли от 21:00 часа в амфитеатъра на гр. Созопол. Билети все още има в мрежата на Eventim и касите на EasyPay. В демонстративния мини турнир ще вземат участие и двама от най-добрите български снукър състезатели Братислав Кръстев и Георги Величков. Те ще изиграят по един фрейм както със Стюарт Бингам и Шон Мърфи, така и с двамата млади таланти - Оливър Лайнс и Джеймс Кейхил, които също пристигат от Англия за шоуто. Кулминацията ще бъде мач между Бингам и Мърфи във формата 4 от 7 фрейма, в който Мърфи ще се опита да вземе реванш от действащия световен шампион. Съдии на турнира ще бъдат световно признатите български рефери Пролетина Величкова и Десислава Божилова. Искам да благодаря на всички почитатели на снукъра, които ще подкрепят събитието чрез закупуването на билет и по този начин ще помогнат за финансирането му.

-Кое е най-трудното в организирането на такъв тип събития у нас?

-Най-трудното е да стиковаш графиците на звездите за едни и същи дати и да осигуриш достатъчно спонсори, за да можеш да осъществиш идеята. Също така е доста трудно да достигнеш за такъв кратък срок до всички фенове на спорта у нас, за да разберат за съществуването на турнира. Затова благодаря и на вас, че помагате да популяризираме демонстративните мачове.

-За повечето любители на снукъра ти си лицето на този спорт в България. Колко хора обаче реално са ангажирани с популяризирането му у нас?

-Много хора са ангажирани и помагат за развитието на спорта. Като се започне от всички деца, които вече го тренират по клубовете, мине се през всички утвърдени състезатели, треньори, съдийския екип, който не е никак малък, официалните спонсори и екипа на федерацията, Министерството на спорта, което също ни помага през годините, разбира се, Световната Федерация, която ни гласува доверие да бъдем домакини на ранкинг турнир през последните 3 години. Естествено, всички журналисти, които се интересуват от спорта и отразяват случващото се в България и в чужбина. Общо взето, ако трябва да назова точна цифра на хора, които помагат за популяризирането на спорта, не мога. Всички работим като един отбор и се стараем да бъдем пример за това как един не толкова популярен спорт преди години се превръща в спорт с много фенове и желаещи да се занимават с него.

-В интервюта, които си давал преди 2-3 години, казваш, че бъдещето на снукъра у нас изглежда светло. Още ли си на това мнение и какво се промени през последните няколко години?

-Искрено се надявам, че бъдещето е светло, защото все още не сме достигнали върха в развитието си. Когато вече имаме състезател в топ 100 на света, нещата ще станат по-трудни, защото и изискванията към него ще бъдат много по-големи. Тогава ще е най-сложно да се запази възходящата линия. Аз обаче съм уверен, че благодарение на всички хора, които ни помагат, всички фенове, които се интересуват от спорта, и помощта на държавата ще успеем да направим от снукъра един от най-гледаните спортове и в България, както това вече е факт в други европейски държави и, разбира се, Китай.

Цялото интервю с Олег Велинов прочетете в Div.bg.