Маркес взе квалификацията в Барселона

Марк Маркес (Honda) спечели квалификацията преди Гран При на Каталуния в Moto GP. Испанецът беше повече от категоричен и абсолючно недостижим за конкурентите си, като само останалите двама на първа редица - Хорхе Лоренсо (Yamaha) и Дани Педроса (Honda) успяха да се доближат на по-малко от секунда до бившия световен шампион.

Квалификацията се проведе на конфигурацията на трасето, използвана от Формула 1 заради вчерашния трагичен инцидент, при който загина състезателят в Moto 2 Луис Салом. При настоящата конфигурация фаталният завой номер 12 е заменен от шикан.

Маркес зададе темпото още в началото, подобрявайки с над секунда най-доброто време на пистата, записано в съботния ден. В края на сесията Лоренсо опита атака, но стигна до минимално изоставане от 151 хилядни, преди Маркес да тропне окончателно по масата и да подобри още веднъж времето си, оставяйки световния шампион на близо половин секунда зад себе си.

На 718 хилядни зад Маркес пък се класира неговият съотборник Дани Педроса, който оформя своеобразния Honda-сандвич, в който ще бъде на старта Лоренсо в неделното състезание.

Най-бързият на втора редица беше Ектор Барбера (Dicati). До него ще застане Валентино Роси (Yamaha), който в последния възможен момент направи скок от от девето място. Последният на втора редица е бъдещият съотборник на Роси - Маверик Винялес (Suzuki).