Марк Алън е царят на снукъра след триумф на Мастърса

Северноирландецът Марк Алън завоюва титлата "Пол Хънтър" от снукър Мастърс - един от най-ценните трофеи в света на снукъра - този от турнира на играчите от топ 16. Пистолета от Антрим се наложи във финала над англичанина Кайрън Уилсън с 10-7 фрейма и ознаменува по най-добрия начин своя 13-и сезон сред професионалистите. Дуелът между двамата в лондонската зала "Алекзандра Палас" предложи изключително интересен снукър, нищо че и двамата състезатели бяха дебютанти във финал на снукър Мастърс.

Сейфти надлъгване, супер попадения, досадни грешки и развълнувана публика - всичко това го имаше в големия финал. Липсваха само големи брейкове, макар че Алън все пак записа една серия от над 100 точки на една щека. Напрежението от високия залог е обяснението на всичко това.

Мачът вървеше фрейм за фрейм до 5:5. Кайрън Уилсън съумяваше да води в партиите, но така и не стигна до разлика от 2 части. В края на първата сесия резултатът бе 4:4. Уилсън може доста да съжалява, защото имаше всички шансове на Земята да е напред с 6:2, но уникални пропуски го лишиха от този лукс. Дори фронтална розова в края на разчистването в осмия фрейм му се опъна и така той подари ремито на своя съперник преди старта на вечерната сесия.

В нея пак Уилсън дръпна с 1 фрейм за 5:4, но после играта му тотално се срина, като особено се набиваха на очи грешките му с механичния мост. Марк Алън избухна с 3 последователни партии и поведе със 7:5, какъвто бе резултатът на почивката. Стигна се и до 8:6 за Пистолета, който предвкусваше триумфа и често оставяше опонента си в стола за почивка. 

Лош кенън на Алън в 15-ата партия обаче даде що-годе благоприятна маса на Уилсън. Родеият в градчето Кетъринг младок с концентрирана игра осъществи кражба, наваксвайки пасив от 49 точки, залепяйки се до Марк - 7:8 от негова гледна точка.

В 16-ия фрейм с стигна до патова ситуация и логичното решение за рестарт бе взето бързо. След него Кайрън реализира великолепна дълга червена топка, но не особено трудна кафява го подведе и той предаде инициативата в щеката на Марк. Северноирландската брейк машина се задейства и това означаваше 9:7 след серия от 69 точки - халф сенчъри брейк.

В оказалата се финална партия Уилсън стреля на километри от целта по една червена топка и даде лесна откриваща на Алън. Той обаче се затвори за цветовете и последва само сейфти. Вместо да си вземе поука Уилсън пак показа, че нервите са го завладели и отново пропусна червена, оставяйки готова масата за Алън. Този път прошка нямаше и Пистолета взе това, което му се полагаше от разположението на топките. Точкова серия от 72, в която имаше няколко майсторски удара от сложни позиции короняса Марк Алън.

Победителят в турнира няма да получи точки за ранглистата, защото снукър Мастърс не дава такива. Повече от сладко утешение обаче са 200 000 паунда(най-много от един турнир в кариерата на Алън), които и без да са ранкинг пари, са си чутовна сума за света на аристократичната игра. Мастърса е втората по престиж надпревара в снукъра. Ето защо не бяха много тези, които очакваха дебютант да грабне трофея. 

Марк Алън взима титлата от ръцете на Рони О Съливан, който спечели миналогодишното издание в Лондон. Именно Пистолета детронира фаворита след разстрел с 6:1 във втория кръг, което прави успеха му още по-значим.

След края на срещата загубилият Кайрън Уилсън не сдържа сълзите си и се разплака, въпреки че прибра тлъст чек за 90 000 паунда. Той обясни, че е доволен от играта си в турнира, но е разочарован от поражението. Алън се показа като джентълмен и отдаде дължимото на своя опонент. "Кайрън е страхотен играч. Има чудесно семейство и съм сигурен, че тепърва му предстоят големи финали. Чувствах се спокоен в надпреварата цяла седмица и се радвам, че след "дълго чукане по вратата" -най-после тя се отвори и взимам голяма титла. тя ще е крайъгълна в моята кариера и се надявам да надграждам".