Лука ди Монтедземоло напуска Ферари след 41 години

снимка: БТА/AP

Президентът на Ферари Лука ди Монтидземоло обяви сензационно, че ще напусне отбора следващия месец заради.

Според специалистите в основата на това решение са влошените отношения и критиките от страна на изпълнителния директор на ФИАТ Серджо Маркионе.

67-годишният Ди Монтедземоло е начело на Ферари от 1991-ва година и винаги е бил свързван с голямото възраждане на отбора и световните титли на Ники Лауда от 1975 и 1977.

Историята на Монтедземоло в компанията обаче е много по-голяма. Той започва работа  като асистент на Енцо Ферари през 1973-та година.

Ди Монтедземоло има договор за още три години и дори наскоро обяви, че няма намерение да напуска, но това ще се случи на 13 октомври, а неговото място ще бъде заето от Маркиони.

Маркиони похвали Ди Монтедземоло за успешната финансова политика на Ферари, които се намират в много добра позиция. Шефът на ФИАТ обаче разкритикува отбора във Формула 1 затова, че няма световен шампион при пилотите или конструкторите от 2008-а година.

Лука ди Монтидземоло изпрати официално писмо до своите приятели, в което обявява официално напускането си. Той благодари на всички, с които е работил. Под негово ръководство тимът от Маранело спечели 6 световни титли при пилотите и 8 при конструкторите.

Според самият президент обяви, че в основата на неговото решение стоят бъдещото излизане на борсата на компанията, което предвещава нова ера на развитие за отбора.

"Ферари има много важна роля в присъединяването си към ФИАТ Крайслер Груп на Уол Стрийт. Това ще отвори нова фаза на развитие на компанията и чувствам , че трябва да бъде водена от изпълнителният директор на компанията."

"Това е краят на една ера и аз реших да напусна моята позиция като президент след едни чудесни 23 години, които идват като допълнение към моментите ми с Енцо Ферари от 70-те години на миналия век," се казва в писмото на Монтедземоло