Локо (Пд) удари Лудогорец в земята с 3,2 милиона лева

"ПФК Локомотив Пловдив - 1926“ АД е единственото пловдивско дружество, ориентирано към спорта, което се нарежда сред Топ 10 по приходи от продажби за 2016 г. Това сочи рейтинг на Българска стопанска камара в категорията „Други дейности в областта на физическата култура и спорта“. За разлика от класирането в А група, където черно-белите временно са на седмо място, в бизнес надпреварата твърдо са заели четвърта позиция. От справката е видно, че приходите им от продажби за 2016 г. са в размер на 3 214 000 лв., но не е уточнено дали сумата е от продажба на билети, трансфери или от някоя от многобройните търговски дейности, включени в съдебната регистрация на футболния клуб. 

Колкото и да е чудно, националният футболен първенец Лудогорец е на „вие“ с бизнеса, тъй като е извън десетката на Българската стопанска камара. Това звучи доста странно, като се има предвид, че клубът на братята Домусчиеви получи десетки милиони от участията си в европейските клубни турнири. Освен това през последните години клубът реализира няколко скъпи изходящи трансфера на свои играчи. Свързана с тях фирма държи и телевизионните права на родната футболна лига. В статистиката обаче липсва информация как се издържа Лудогорец и по какъв начин осигурява разходите в бюджета си, които по груби сметки годишно надхвърлят 20 млн. лева. 

В официалните документи на Българската стопанска камера лидерската позиция сред организациите, занимаващи се със спортна дейност, държи "ПФК Берое" с най-много приходи от продажби за 2016 г. За посочения период общинският клуб от Стара Загора е декларирал приходи за 6 813 000 лв.  С малка разлика - 6 435 000 лв., след тях се нарежда „Професионален футболен клуб ЦСКА - София“ ЕАД, който наследи ФК Литекс и в момента е втори и в класирането на „А“ група. Третото бизнес място се държи от „ПФК Славия 1913 АД“ - София. Белите имат съвсем малка преднина от смърфовете, като ги водят само със 700 лв. приходи. 

Сред отличниците в Топ 10 влизат и тимове от други спортове, както и фирми, предлагащи развлечения през свободното време, като лов, риболов и туризъм, включително и игра на голф. Между тях са „Професионален баскетболен клуб Лукойл Академик София“ ЕАД, с приходи от продажби за 2 240 000 лв. Приходите от развлекателните дейности са почти наполовина и варират от 1,2 млн. лв. за „Пирин голф и кънтри клуб Разлог“ ЕАД до 1,6 млн. лв. за „Блек Сий Хънтър. Бг“ ЕАД - Варна.

marica.bg