Лигети с историческа победа в Кранска гора

снимка: БТА/AP

Олимпийският шампион от Сочи 2014 Тед Лигети постигна 6-та победа в кариерата си в гигантския слалом в Кранска гора, след като днес бе над всички в състезанието на едно от класическите трасета в Словения.

Американецът бе лидер още след първия манш и успя да запази позицията си при второто спускане, като завърши с общо време 2:30.80 минути. Така той се справи с нелеката задача да измести от първото място временния водач във втория манш Бенямин Райх (Австрия), който в крайна сметка трябваше да се задоволи с второто място след изоставане от 0.18 секунди.

Райх бе посредствен в първата част на състезанието, но след това демонстрира великолепна форма и се пребори за подиума – негов първи през този сезон в Световната купа по ски алпийски дисциплини.

Норвежецът Хенрих Кристоферсен, който бе втори след първия манш, остана на трета позиция с пасив 0.23 секунди спрямо победителя. Младият талант от скандинавската страна попречи на Марсел Хиршер (Австрия) да се добере до подиум, пращайки го на 4-то място.

Лигети влезе в историята на ските като първият алпиец с 6 победи на едно трасе – от 2008-ма до 2010-та и от 2012 до 2014-та. Хиршер пък развали добрата си стастистика от последните 9 старта в гигантския слалом, в които неизменно се изкачваше на почетната стълбица.

Лидерът в генералното класиране за Световната купа Аксел Лунд Свиндал остана едва 17-ти в Кранска гора. Германецът Фриц Допфер, Роберто Нани (Италия), Матьо Фавър (Франция), Тим Джитлоф (САЩ), Стив Мисилие (Франция), Маркус Сандел (Финландия) допълниха топ 10.

Свиндал вече има 1046 точки и Хиршер го застига от втора позиция, след като събра 1005 в класирането за Световната купа. В таблицата в дисциплината пък австриецът има 510 пункта, като Лигети вече е с 460.