Лигети е шампион в гигантския слалом, но Хиршер – в Световната купа

снимка: БТА/AP

Драматичен финал на сезона в гигантския слалом от календара на Световната купа по ски алпийски дисциплини видяха зрителите в швейцарския зимен център Ленцерхайде.

Олимпийският шампион в дисциплината Тед Лигети (САЩ) по крайно драматичен начин успя да спечели малкия Кристален глобус, след като записа 5-ата си победа от началото на сезона и именно по брой успехи се пребори за отличието с Марсел Хиршер (Австрия).

Хиршер още след първия манш си бе осигурил лидерството в крайното генерално класиране за Световната купа и трети пореден голям Кристален глобус, но желаеше да прибави и малкия за гигантския слалом.

За целта той трябваше да завърши в топ 3 в Ланцерхайде, при положение, че Лигети спечели. Само 0.01 секунди обаче разделиха Хиршер от 3-ия Феликс Нойройтер, който се спусна последен във втория манш, сякаш за да добави още повече драма на финала на сезона в гигантския слалом.

Лигети завърши първи с общо време 2:15.63 и само с 0.03 секунди остави зад себе си Алексис Пинтуро, докато Нойройтер спря хронометрите на 2:15.89, а Хиршер на 2:15.90 минути.

Това означаваше, че Хиршер трябва да свали червения потник за победител в дисциплината и да го предостави на олимпийския шампион от Сочи. Австриецът обаче има достатъчно основания за задоволство, тъй като стана първият в историята на страната си с три поредни триумфа в Световната купа.

Също така Хиршер осигури на Австрия големия Кристален глобус и при мъжете, след като по-рано Ана Фенингер си бе заслужила най-ценното отличие за сезона. В класирането в дисциплината гигантски слалом Хиршер и Лигети завършиха с равен брой точки - 560, но американецът има повече победи 5 срещу 2.