Левски Лукойл скочи на съдиите и шефа на баскет федерацията

Ръководството на Левски Лукойл излезе с официална позиция след края на сезона. Шампионите смятат, че няма причина Националната баскетболна лига да продължи да съществува и призовават да се направи среща с останалите клубове от елита, на която да бъдат обсъдени проблемите в българския баскетбол.

Ето я позицията на Левски Лукойл: 

Отшумяха емоциите от наскоро приключилото първенство, в което участниците от Елитната група за мъже доказаха, че въпреки всички трудности, българският баскетбол може да разчита на качествени и отговорни играчи. Наред с радостта от заслужено спечелената титла, БК „Левски Лукойл” поздравява всички отбори от финалната четворка и особено играчите на „Балкан”–Ботевград за показаната класа и професионализъм и пожелава на националния отбор по баскетбол за мъже успех в предстоящите отговорни мачове. 

Време е обаче да обърнем внимание и на негативните тенденции, които се откроиха в рамките на приключилия шампионат:

- Съдийството - редица мачове от редовния сезон и плейофите бяха белязани от спорни съдийски решения, включително такива, предопределили крайния изход от срещите. 

- Груби нарушения на правилника в залите – допускане на публика до терена и съдийската маса; прояви на треньорски натиск и обиди към рефери и противникови отбори; провокации към и между агитки; случаи на наличие на невъзможна за игра обстановка.  

- Липса на целенасочена и последователна работа с клубовете, липса на контрол върху техните бюджети, администриране, работа с подрастващите и феновете и др.
Отговорността за всички тези негативи се носи пряко от ръководството на Националната баскетболна лига. Натоварена с функциите да организира и администрира всички дейности около първенството на Елитната група по баскетбол за мъже, НБЛ така и не успя да изпълни основната си цел – да повиши интереса на публиката към баскетбола, да привлече спонсори и да върне най-интелигентния спорт на заслуженото му място сред най-предпочитаните у нас. 

Вместо да увеличава привлечените средства от телевизионни права и спонсори, през този сезон НБЛ пълнеше бюджета си предимно с глоби и наказания. В последната среща от финалния плейоф, Лигата не успя дори да осигури ексклузивитета на БНТ, допускайки нарушаване на подписания с телевизията договор, с което заплаши присъствието на следващия баскетболен сезон в тв-ефира. 

При положение, че Националната баскетболна лига като структура с нищо не допринася за развитието на професионалния баскетбол, не виждаме нито една причина тя да продължи да съществува. 

Призоваваме Българската федерация по баскетбол и лично нейния президент Георги Глушков да поеме своята отговорност за състоянието и проблемите на най-интелигентния спорт.

Би било добре в най-скоро време да бъде насрочена среща с ръководствата на елитните клубове в страната, за да се инициира откровен разговор за проблемите на баскетбола у нас.