Лара Гут покори "Раптор"-а и отчая домакините в спускането

галерия:

снимка: БТА/AP

Швейцарката Лара Гут спечели втората си победа в Световната купа по ски алпийски дисциплини, след като триумфира в първото спускане за сезона на чисто новата писта „Раптор“ в американския зимен център Бийвър Крийк.

Гут се спусна на трасето с 11-ти стартов номер и спря хронометрите на 1:41.26 секунди, като това постижение се оказа непосилно за всичките ѝ конкурентки, които излязоха на трасето след нея.

Победата е втора за Швейцария през сезона до момента, като на този ранен етап от кампанията страната вече може да се похвали с повече успехи от миналата 2012/2013, когато имаше само 1.

Това е първи сезон за Гут с повече от 1 победи за Световната купа, след като тя спечели първото състезание за кампанията – гигантския слалом в Зьолден. За трети пореден път пък тя се покачва на подиума в кръг от Световната купа, което също се случва за първи път в кариерата на 22-годишната швейцарка.

На втора позиция в Бийвър Крийк финишира представителката на Лихтенщайн Тина Вайратер, която изостана с 0.47 секунди от темпото на Гут, която е нейна партньорка в тренировките.

4048577

Италианката Елена Фанкини завърши на трето място с още половин секунда по-слабо време от победителката. Това е едва втори финиш на подиума за италианката, която през декември 2005-та година в Лейк Луис постигна единственото си досега призово класиране.

Американските състезателки записаха разочароващи резултати в Бийвър Крийк – победителката в една от трите тренировки на трасето (в другите две триумфира Гут) Стейси Кук се класира най-напред – на 19-та позиция.

4048578

Голямата звезда на САЩ Линдзи Вон отсъства от състезанията в Бийвър Крийк, защото продължава да се възстановява от контузията си, която получи на тренировка седмица преди кръга от Световната купа. По време на спускането Вон правеше тренировъчни упражнения в близост до дома си.

Шампионката в Световната купа от 2011-та година Мария Хьофъл-Рийш (Германия) завърши едва на 7-мо място в Бийвър Крийк, а действащата носителка на Големия кристален глобус Тина Мазе (Словения) остана на 16-та позиция.