Куп промени в Шампионската лига и Лига Европа от следващия сезон

снимка: twitter.com

Куп промени прие УЕФА за европейските клубни турнири - Шампионската лига и Лига Европа. Европейската футболна централа публикува пълния списък с новите изисквания, които ще влязат в сила от следващия сезон - 2018/2019. 

Вижте всички решения на УЕФА за ШЛ и ЛЕ:

1. Вече 26 отбора ще получават директен достъп до груповата фаза на Шампионската лига. Това оставя само шест позиции свободни от квалификациите. 

2. Всеки един отбор, елиминиран в пресявките на Шампионската лига, ще получава шанс за поправителен в Лига Европа. 

3. Вече 17 отбора ще получават директен достъп до груповата фаза на Лига Европа. От тях 10 ще отиват там директно от Шампионската лига. Други 21 тима ще се включат в два различни потока. 

4. Ще има елиминационен последен кръг преди групите на двата турнира. В Шампионската лига ще е като мини-турнир на директна елиминация, а в Лига Европа ще е в директна елиминация на два мача. 

5. Няма промяна в провеждането на груповата фаза, но има нови начални часове на битките. Те вече ще започват от 19:55 часа и 22:00 часа българско време и в двете надпревари. 

Ето и промените в Шампионска лига: 

1. Групите:

Вече 26 отбора получават директна квота за групите. Ето и разпределението: По 4 квоти за четирите най-високопоставени първенства - Англия, Германия, Италия и Испания. По два от следващите два най-силни шампионата в ранглистата на УЕФА - Франция и Русия. По 1 квота за следващите четири в класацията - Португалия, Украйна, Белгия и Турция. По 1 квота получават носителите на трофеите в Лига Европа и Шампионската лига от предишния сезон. Ако носителят на трофея в ШЛ вече си е осигурил квота през домашния шампионат, квотата заминава за шампиона на 11-ия в ранглистата на УЕФА - Чехия. Ако носителят на трофея в Лига Европа си е осигурил квота през домашния шампионат, неговото място ще бъде заето от третия в първенството на Франция. Максималният брой участници в групите от едно първенство е пет тима. 

2. Квалификациите:

Те ще бъдат разделени на шампионски поток и поток на най-добрите, както е и в момента. С разликата, че шампионският поток вече ще дава четири квоти, а не пет, както беше досега. Всички отбори, елиминирани между първия и третия квалификационен кръг, ще отиват директно в Лига Европа в специален поток за отпаднали от ШЛ участници. Отборите, елиминирани в плейофния кръг преди груповата фаза, влизат директно в групите на Лига Европа. 

В потока на най-добрите от вътрешните първенства се включват третите от Франция и Русия, както и вицешампионите на страните от 7-о до 15-о място в ранглистата на УЕФА. Кръговете са три, като всеки отпаднал в тях, ще продължава в Лига Европа. Квотите за груповата фаза на Шампионската лига са 2.