Кулата от Тандил се оказа ниска за Краля на клея

Носителят на 10 титли от Ролан Гарос и действащ шампион от миналата година Рафаел Надал се класира на финал и тази година, след като преодоля Хуан Мартин дел Потро с 6-4 6-1 6-2. Краля на клея срещна много затруднения в подаванията си в първия сет, но в заключителната му част наказа спада в представянето на опонента си. Постепенно болките в бедрото на Дел Потро, известен като Кулата от Тандил, го забавиха, аржентинецът стана пасивен, а Надал пое контрола на събитията и си осигури финал с Доминик Тийм.

Рафа изостана 0-40 в третия гейм, но с помощта на много въображение и разнообразна игра изравни, а накрая и се измъкна от сложната ситуация – 2-1. Испанецът се стараеше да стои на основната линия, но въпреки това трудно правеше уинъри, защото опонентът му бе затворил дъното на корта – 3-2.

При този резултат Дел Потро повика физиотерапевт на корта, като по играта му после нямаше видими сигнали за сериозен физически проблем.

Надал намери моментно решение на солидната игра от основната линия на опонента си и пласира няколко ефективни къси. В деветия гейм отново с цената на много риск неутрализира три скрити сетбола – 5-4. После обаче при 15-30 намери невъзможен ъгъл от форхенд и си спечели два сетбола, като на втория опонентът му сбърка бекхенд – 6-4.

Оказа се, че Кулата от Тандил все пак има някакво неразположение, защото започна да личи, че закъснява за някои от ударите си. Аржентинецът стана малко по-статичен и опита с повече сила да компенсира липсата на добро придвижване. Не му се получи обаче и допусна пробив за 0-2 във втория сет, а после пасивът му набъбна до 0-3.

Задачата за Надал стана по-лесна. Марадора изхвърляше от корта Дел Потро, който дори и не си правеше труда да се връща, за да покрива освободената част от игрището. Световният №1 проби отново за 4-0, а в следващия гейм с два маркови „банана“ поведе 30-0 и затвори гейма без да отпуска точка – 5-0. Накрая Краля на клея спечели сета с 6-1.

nadal rafael

Рафа проби на нула в началото на третия сет и безпроблемно покачи на 2-0, като отново не отпусна точка. За световния №1 остана задачата да запази концентрацията си и да не се вкарва сам в затруднения. Дел Потро пък се стараеше да скъсява точките, за да не му се налага да тича, но това водеше и до повече грешки.

В петия гейм Хуан Мартин изостана 15-40 и на брейкбола реши да играе сервис-мрежа, но Надал пласира прецизен ретур, с който размина опонента си и проби отново за 4-1.

При 5-2 шампионът сервираше за място на финала. Дел Потро взе първата точка след брилянтна атака, но амплитудите в играта му бяха прекалено големи, за да постави под напрежение съперника си. Надал дръпна 40-30 и реализира мачбола – 6-2.

TennisKafe.com