Тийм сложи точка на сицилианската приказка на Ролан Гарос

Доминик Тийм сложи край на приказката на сензацията Марко Чекинато и за първи път в кариерата си ще играе финал на турнир от Големия шлем. В 1/2-финален сблъсък от Ролан Гарос Тийм елиминира италианеца с 7-5 7-6(10) 6-1.

Тийм започна мача на високо темпо и противникът му се нуждаеше от време, за да навлезе в същия ритъм. Стигна се до брейкбол още при 30-40 в откриващия гейм. Чекинато го спаси, но три дюса по-късно се озова в същата позиция. Последва поредица от мощни удари на австриеца, в края на която сервиращият бе хванат в крачка и пробивът стана факт.

До 3-1 бе спечелена само 1 точка от посрещане, но тогава италианецът отново изпадна в трудна ситуация. Изостана с 30-40, но безуспешен риск от ретур на Тийм доведе до дюс. 72-ият в света изпълни прекрасна къса, след което направи резултата 3-2.

След поредното тежко подаване, преминало през три дюса, Чекинато започна ударно осмия гейм на мача. Стартира с уинър, след което поведе с 30-0 след чудесен ретур. Последва двойна грешка и изведнъж получи три последователни шанса да изравни. Тийм издържа на напрежението и бързо се добра до дюс, но сгреши наглед лесна топка на мрежата и даде нов шанс на съперника си. В следващото разиграване изпрати бекхенд от основната линия далеч в аут – 4-4.

Трикратният полуфиналист излезе от дупката, в която бе влязъл и възвърна високото си ниво на игра. При 5-5 и 30-30 Чекинато не успя да прехвърли мрежата от форхенд и отново даде точка за пробив на опонента си. Седмият поставен проведе по брилянтен начин точката, целейки линиите и „разхождайки“ съперника си по цялата дължина на корта, за да поведе отново в резултата с неспасяем уинър – 6-5. Тийм затвърди на 15 и спечели първия сет с 6-4 след 47 минути на корт „Филип Шатрие“.

Чекинато спаси брейкбол в началото на втория сет и откри сметката си за 1-0. Световният №72 се стабилизира за известен период от време, но в петия гейм изостана 15-40. Все пак отново се спаси в критичен момент и не позволи опонентът му да поеме контрол – 3-2.

Тийм вкарваше 58% първи сервис, но лесно взимаше геймовете, в които подава. Така и не си осигури нови възможности да пробие и се стигна до тайбрек. В дългия гейм австриецът спаси три сетбола и пропусна четири, преди от пети опит да сложи точка на частта – 7-6(10).

В решителния сет Доминик проби за 2-0 и затвърди без да отпуска точка. Някъде в този момент и пречупи напълно Чекинато. За по-малко от 20 мин. световният №8 вече имаше аванс от 5-0 и предреши всичко.

При 5-1 сервираше за класиране на първи „мейджър“ финал в кариерата си и за първи път в частта даде признаци на напрежение. Все пак навакса от 15-40 и постигна целта си – 6-1.

TennisKafe.com