Кристоферсен триумифра в първия мъжки слалом

снимка: БТА/AP

Норвежецът Хенрик Кристоферсен спечели първия слалом за сезона от Световната купа по ски алпийски дисциплини във финландския зимен център Леви.

20-годишният Кристоферсен беше най-бърз с общо време от 1:50.39 минута. Норвежецът беше втори след първия манш с 56.08 секунди, но със страхотно второ спускане той стигна до втората победа в кариерата си за Световната купа.

Световният шампион и миналогодишен победител в Леви Марсел Хиршер (Австрия) остана втори на 12 стотни от секундата. Носителят на Световната купа Хиршер беше водач след първия манш с 56.02 секунди, но не успя да запази минималната си преднина, след като не беше достатъчно прецизен в долната част на второто си спускане.

На трето място се нареди световният вицешампион Феликс Нойройтер (Германия) на 1.31 секунди. Той беше осми след първия манш, но прогресира с добро второ спускане. Четвърти на 1.32 секунди остана Себастиан-Фос Солевааг.

23-годишният норвежец, който беше трети след първия манш, записа най-доброто класиране в кариерата си за Световната купа, като остана само на стотна от място на подиума. Олимпийският шампион от Сочи 2014 Марио Мат (Австрия) падна в първия манш и не завърши.

Българинът Стефан Присадов беше записан за участие, но не стартира заради контузия, която получи на загрявката. Той ще премине медицински изследвания за уточняване на сериозността на травмата. В генералното класиране за сезона след първите две състезания води Хиршер със 180 точки, пред Фриц Допфер (Германия) със 120 точки и Кристоферсен със 100 точки, посочва БТА.