Кристоферсен отново е на върха в „храма” на слалома Шладминг (ВИДЕО)

снимка: БТА/AP

Норвежката сензация в най-техничната дисциплина от програмата на Световната купа по ски алпийски дисциплини – Хенрик Кристоферсен – спечели шестата си победа в седмия старт в слалома през сезон 2015/16, и то в „храма” Шладминг.

Така Кристоферсен първият техничар с шест победи в един сезон след легендарния Алберто Томба, който е последният мъжки скиор, който е печелил поне шест старта в слалома – общо седем през кампанията 1994/95, като през 87/88 и 91/92 италианецът триумфира шест пъти. Единствените други атлети в историята с поне шест победи в слалома в рамките на един сезон са други легенди – Марк Жирардели (седем победи през 84/85) и Ингемар Стенмарк (седем победи през 1976/77).

С триумфа на Кристоферсен представителите на Норвегия в алпийските ски вече имат 15 победи в стартове от Световната купа този сезон, с което подобриха постижението на австрийците от миналата кампания (14). Изключителните „викинги” са първата нация от сезон 2005/06 насам, която излъчва победител в поне 15 старта от Световната купа – преди десет години австрийците спечелиха 18 състезания.

Въпреки че вечерта принадлежеше на хегемона този сезон в техничната дисциплина – Кристоферсен, той завърши на върха само заради нелепата грешка малко преди края на лидера от първия манш Феликс Нойройтер. Германецът щеше да спечели старта, но с дясната си ска събори една от последните врати и направи непростимата грешка, която му коства победата.

Реално днес Кристоферсен за първи път в кариерата си спечели победа в Световната купа, след като изоставаше с повече от 1 секунда спрямо лидера от първия манш - 1.49 секунди.

Изумителен втори манш направи Марсел Хиршер, който, заради голям гаф при първото си спускане, се нареди на 21-ва позиция и натрупа изоставане от 2.36 секунди спрямо водача от първия манш Нойройтер (в крайна сметка той остана на 0.61 секунди от победителя Кристоферсен). Хиршер обаче бе безупречен във втората част на състезанието и водеше до момента, в който на пистата излезе Кристоферсен (втори от първия манш).

След като е трети във вечната класация по победи в слалома със 17 (Стенмарк има 40, а Томба – 35), Хиршер вече е трети в историята и по подиуми с 40 (колкото имат Ивица Костелич и Марио Мат), като отново изостава единствено от Стенмарк (81) и Томба (57).

Руснакът Александър Хорошилов отново показа, че се чувства великолепно в Шладминг – миналата година на 27 януари той спечели единствената си победа именно в австрийския зимен център, а сега финишира на трета позиция.

Хорошилов остана доволен от крайното си класиране, изоставайки с 0.77 от победителя, а германецът Доминик Щеле заслужи много аплодисменти с финиширането на 4-то място (пасив от 1.11), при положение че започна надпреварата с 39-ти стартов номер.

Топ 10 допълниха Фриц Допфер (Германия), Стефано Грос (Италия), Себастиан Фус-Зувелох (Норвегия), Патрик Талер (Италия), Йонатан Нурдботен (Норвегия), Марк Дигрюбер (Австрия).

Марсел Хиршер увеличи аванса си на върха в генералното класиране в Световната купа и вече има актив от 969 точки. Втори остава Аксел Лунд Свиндал с 916, но той няма да може да се бори за големия Кристален глобус, защото след тежко падане миналия уикенд в Кицбюел ще отсъства до края на сезона. Трети с 871 точки е Хенрик Кристоферсен, а четвърти – значително по-назад – е Шетил Янсруд с 621.

В класирането за малкия Кристален глобус в дисциплината слалом лидер е Кристоферсен с 680 точки, следван от Хиршер с 500 и Хорошилов с 234. Над 200 пункта имат още Допфер (224), Нойройтер (223) и Стефано Грос (201).