Кристин Колчагова: Искам да оправдая голямото доверие, което получавам

Втори пореден силен сезон прави либерото на Казанлък Волей – Багира Кристин Колчагова и това не остана незабелязано от старши треньора на женския ни национален отбор Марчело Абонданца.

Талантливата 22-годишна пловдивчанката е в основата на успехите "розите" през миналата и тази година. След силните си игри напоследък Криси очаквано намери място в състава на националките за предстоящите световни квалификации. Тя е родена на 12 януари 1991 година в Пловдив, зодия Козирог, възпитаничка е на школата на Марица.

- Кристин, показваш голямо израстване като волейболистка и правиш пореден отличен сезон. На какво, според теб, се дължат твоите силни и най-вече постоянни игри?

- Благодаря за оценката - според мен, постоянството ми се дължи на правилна предсезонна подготовка, себераздаване, спазване на тактически указания на треньорския щаб както по време на тренировъчния процес, така и по време на мач. И не на последно място липсата на травми и опит, разбира се....

- Свалила си видимо доста килограми от теглото си, как поддържаш такава форма и линия?

- Спазвам хранителна диета, а нашият готвач в Казанлък се грижи много добре, за да не наддаваме.

- След като бе титулярка в девическия национален отбор, с който стана 4-та в света, сега получи повиквателна и за женския държавен тим на България. Какво мислиш за това признание и с какви амбиции отиваш в националния отбор?

- Това не ми е първата повиквателна за женския национален отбор, но сега аз съм признателна на целия щаб на националния отбор, за това че са оценили моите качества. Благодарна съм и на Управителния съвет на волейболната федерация, че вярват в мен. Иначе амбициите ми са да оправдая голямото доверие, което получих.

- А какви са, според теб, шансовете ни за класиране на Световното първенство за жени през 2014 година, което ще се проведе в Италия?

- Огромни, не трябва да изпускаме този шанс. Мисля, че определено превъзхождаме отборите в нашата квалификационна група.

- Как се чувстваш в Казанлък Волей и доколко се сработи с новите съотборнички?

- Чувствам се добре, имаме невероятни фенове и ръководство, което ни създава отлични условия да мислим само за волейбол. А колкото до сработването - то е на лице.

- А как се работи с треньор като Петър Дочев?

- Аз съм работила и преди с него в националния отбор. Много търпелив и взискателен човек и специалист. На мен лично ми е приятно и лесно да работя с Петър Дочев.

- Криси, като че ли не беше оценена достатъчно в родния ти клуб Марица. Доказа какво можеш в девическия национал, после в Левски, в Казанлък Волей, а сега те викат и в женския национален отбор... Това са все факти. Как ще ги коментираш?

- Не си мислете, че темата е болна за мен. Не ми е мъчно, а напротив – аз съм благодарна на родния ми клуб Марица, че ме изгради като състезателка. Благодарна съм на всички треньори, които са ме учили и възпитавали. От всички съм взела по нещо, за да съм това, което към сега.

- Кой отбор на Казанлък Волей е по-добър – миналогодишният или този сега?

- Тази оценка я дават ръководители, журналисти и фенове. Не е редно аз като състезател да оценявам, а и шампионатът тепърва започва.

- Кристина, ти винаги си била амбициозен човек, а летвата в Казанлък вече доста е вдигната с участието на отбора във финалния мач още при дебютния му сезон в елита през миналата година. Сега какви са целите – отново финал ли е голямата ви цел?

- Целите са същите...

- Тазгодишният шампионат е по-оспорван от миналогодишния? Какво е мнението ти?

- Мисля, че този шампионат е по-оспорван, тъй като по мое мнение, има пет добри отбора. Ясно е кои са те...

- Прогнозирай чeлната тройка в крайното класиране на първенството.

- Две поредни години бъркам с преценката, затова сега не искам да давам прогноза. Най-добрите ще бъдат от едно до три.

- Предстои финален турнир за Купата на България. Там с какви амбиции тръгва тимът на Казанлък Волей?

- Отиваме в София с амбициите да покажем добра и резултатна игра и да вдигнем Купата.