Котоошу тръшна 6-ти съперник, Аоияма загуби

снимка: Guliver/Getty Images

Калоян Махлянов – Котоошу се доближи на 4 победи до възстановяването на ранга си „одзеки“, след като постигна 6-ти успех на турнира по сумо за Купата на императора в японската столица Токио.

Котоошу, който е „секиваке“ след редица отказвания поради контузии през 2013-та година, надделя с хватката „уватенаге“ над силния „магаешира-1“ Окиноуми и вече е баланс 6 победи и 3 загуби.

Уватенаге“ е една от най-често използваните техники за хвърляне, при която атакуващият с външен захват тръшка опонента си под остър ъгъл на дохьото. С днешния си успех Котоошу запази четвъртото място в класирането, но не можа да се доближи до наследилия го с ранг „одзеки“ Какурю, който продължава страхотното си представяне в Токио.

Какурю записа 8-ма победа, след като се справи чрез „шитатенаге“ със съпротивата на българския „магаешира-3“ Аоияма. Така Даниел Иванов записа 6-то поражение в Токио и остава само с 3 победи.

Великият шампион Хакухо отново се оказа прекалено силен за конкуренцията, като спечели 9-та поредна победа, този път срещу Такекадзе с техниката „йоритаоши“. Утре Котоошу ще се бори срещу „магаешира-5“ Шохозан, който е пред него в класирането със 7 победи и 2 загуби. Аоияма пък излиза на дохьото срещу „магаешира-2“ Чийотайрю (1-8).