Легенда се отказа от сумото, след като преби от бой сънародник

снимка: twitter.com

Легендарният монголски сумист Харумафуджи официално обяви, че се оттегля от спорта, след като се замеси в страшен скандал по-рано тази година. Вторият най-титулуван действащ представител на древния японски спорт е информирал президента на Японската асоциация по сумо Хакаку за решението си да се откаже. Той е осъзнал постъпката си, която лепна петно по репутацията на сумото в световен мащаб, и поема отговорност за случилото се. 

В средата на този месец стана ясно, че 33-годишният йокодзуна е счупил бирена бутилка в главата на сънародника си Таканойва в ресторант в Тотори и е предизвикал мозъчно сътресение. 

В разгара на празненството, на което са присъствали всички монголски състезатели, Харумафуджи, под въздействието на изпития алкохол, е решил, че 27-годишният Таканойва не проявява нужното уважение към велик шампион като него и затова трябва да го превъзпита, пише БГНЕС. Точно в този момент смартфонът на Таканойва е започнал да звъни и това окончателно е вбесило Харумафуджи. Той е изрекъл думите "Когато разговарям с теб...", след което е хванал най-близкото бирено шише и го стоварил със сила в главата на "провинилия се" негов сънародник, който се е строполил на пода. Това обаче се е сторило недостатъчно на Харумафуджи и той започнал да бие с юмруци опонента си, като му е нанесъл повече от десет удара. Няколко шамара е отнесъл и 25-годишният Терунофуджи, който се е опитал да спре побоя.

Три дни по-късно Таканойва пристигнал във Фукуока с намерението да участва в турнира "Кюшю башьо", въпреки че е бил със сътресение на мозъка и фрактура на черепа. Малко след това, обаче, състоянието му рязко се влошило и Таканойва бил приет по спешност в болница, където останал до 9 ноември. Ден по-късно бе оповестено оттеглянето на състезателя от ноемврийския турнир, а побойникът напусна състезанието, след като медиите разкриха причината за състоянието на Таканойва.

Харумафуджи наистина е огорчен от случилото се и се опита да се извини на човека, на когото нанесе бой, както и на наставника му. Постъпката на монголеца не може да бъде оправдана и ако той не се бе оттеглил сам от сумото, това щеше да стане факт след уволнение, а тогава той щеше да загуби изключително много привилегии. Друг велик шампион, също монголец - Асашорю, приключи със спорта по сходна причина в началото на 2010 г., след като счупи носа на човек по време на пиянски скандал край нощен бар в Токио, а случаят бе разкрит от местните медии.