Котоошу прегази Малкия танк в Токио

снимка: Guliver/Getty Images

Победа и загуба регистрираха българите в осмия ден на първия за годината турнир по класическо сумо в японската столица Токио.

Калоян Махлянов - Котоошу постигна пети успех, след като използва хватката "йоритаоши", за да повали на дохиото известния с прозвището си "Малкия танк" Такекадзе. 

Така гигантът от Джулюница продължава надпреварата с баланс от 5 победи и 3 поражения и има нужда от още толкова спечелени схватки, за да възвърне ранга си "одзеки", който загуби заради контузии в последните два турнира.

В деветия кръг на състезанието утре Калоян излиза срещу Окиноуми.

Другият българин Даниел Иванов - Аоияма пък претърпя пето поражение в турнира, този път от "одзеки" Котошогику, който използва техниката "хатакикоми", за да се справи с Даниел в рамките само на 1-2 секунди след началото на срещата им. 

Така след изиграването на двубоите от 8-ия ден Иванов е с баланс от три победи и пет загуби, а следващият му съперник е "одзеки" Какурю.

Големият фаворит за титлата - "йокодзуна" Хакухо е единственият сумист, който продължава без грешка, след като днес негова осма поредна жертва стана Шохозан.

Ето и видео от всички мачове от 8-ия кръг в Токио - победата на Котоошу може да видите в 5:05 минута на клипчето, а двубоят на Аоияма започва в 5:50-ата минута: