Котоошу спира със сумото след над 12 успешни години

галерия:

снимка: Guliver/Getty Images

Най-известният българин в Япония Калоян Махлянов – Котоошу взе отговорното и очаквано решение да прекрати професионалната си кариера в сумото след 12 успешни години в елитната сумо дивизия „Макуучи“. Котоошу обяви решението си на пресконференция, на която не успя да задържи сълзите си.

31-годишният гигант от Джулюница е първият европеец в историята на древния японски спорт, който е печелил Купата на императора – това се случи през 2008-ма година, а през 2005-та Котоошу заслужи втория по сила ранг „одзеки“.

Чак до началото на 2014-та година Калоян Махлянов успешно защитаваше позицията си в йерархията на сумото, но серия от контузии го принуждаваха да се отказва по време на турнирите и това доведе до понижаването му в ранг „секиваке“.

Именно като „секиваке“ Котоошу се подвизаваше на провеждащия се в момента турнир в Осака, но след серия от 9 загуби той взе решение да се откаже, отново заради контузия в рамото.

В крайна сметка българинът е решил да прекрати професионалната си кариера, защото очевидно тялото му започва да му изневерява.

„В последно време съм на ръба на физическите и психическите си възможности, имах толкова много контузии в последните месеци. Не съжалявам за нищо, защото давах всичко от себе си през последните 12 години и се радвам, че имах шанса да стана сумо състезател“, заяви Котоошу, цитиран от Асошиейтед Прес и японски информационни агенции.

4074139

Котоошу с Купата на Императора през 2008 година

От 2014-та година Калоян Махлянов, явно планирайки отказването си, прие предложението да стане треньор по сумо от Японската асоциация, което само по себе си е изключителна чест.

За целта обаче той трябваше да получи японски паспорт и да се откаже от българската си лична карта, тъй като в Страната на изгряващото слънце не приемат двойно гражданство.

Калоян прие фамилията на съпругата си – Андо – и се отказва от професионалната си сумо кариера след 537 победи и 337 загуби на глинения кръг.

Вижте видео с похода на Котоошу към Купата на императора през 2008-ма година: