7-ма победа за Аоияма, Велик шампион загуби

снимка: sumo-webpaper.com

Българинът Даниел Иванов – Аоияма записа 7-ма победа в 12-ия кръг на силния турнир по сумо в японския град Осака, с което се доближи само на един успех от осигуряване на положителен баланс за края на надпреварата.

Аоияма, който е с ранг „магаешира-5“, се справи чрез хватката „хатакикоми“ със съпротивата на един от най-новите членове на елитната сумо дивизия „магаешира-11“ Осунаараши, за когото това е 4-то поражение.

Аоияма вече има 7 победи и 5 загуби, като в следващия 13-ти кръг ще се изправи срещу „по-висшия“ от него „комусуби“ Шохозан, който е с 5 успеха и 7 загуби.

Даниел Иванов остана единственият български представител в турнира в Осака, след като във вчерашния 11-ти кръг българинът с японски паспорт Калоян Махлянов – Котоошу прекрати участието си в надпреварата.

Решението на Гиганта от Джулюница бе продиктувано от контузия в рамото, която вероятно е част от причината за слабото му представяне в турнира и серията от загуби.

Великият шампион Хакухо използва прийома „ошитаоши“, за да се справи със спрягания за най-силен „одзеки“ Кисеносато и да извоюва 12-та поредна победа, с което вече е едноличен лидер в класирането.

Другият „йокодзуна“ Харумафуджи допусна първа загуба в турнира, след като бе изтласкан от глинения кръг със същата хватка от „одзеки“ Какурю, който записа 11-та победа. Именно Какурю получи втория по сила ранг сумото, след като в края на миналата година Котоошу бе понижен в „секиваке“ след няколко поредни отказвания от турнири заради контузии.