Котоошу изненадващо загуби в Токио

снимка: sumo-webpaper.com

Българската звезда в сумото Калоян Махлянов допусна изненадващо поражение на тепиха в 6-ия кръг на турнира за Купата на императора в японската столица Токио.

Котоошу беше безкомпромисно тръшнат на дохьото от Точиозан, който е с по-нисък ранг „комусуби“, но въпреки това приложи успешно хватката „уватегане“ (странично тръшване).

Така българският „секиваке“ Махлянов вече има 4 победи и 2 поражения в турнира, с което се смъква на трета позиция във временното класиране. Утре Котоошу ще се изправи срещу един от тримата сумисти с по-добър баланс от него до момента в Токио - „одзеки“ Каукрю.

Именно Какурю зае мястото на Котоошу като „одзеки“, след като в края на миналата година българинът бе понижен заради поредното си преждевременно отказване от турнир поради контузия.

Другият българин в елитната сумо дивизия – Даниел Иванов допусна очаквано поражение от Великия шампион Хакухо, който постигна 6-та поредна победа и продължава да бъде едноличен лидер в класирането.

Аоияма бе надвит с рядко срещания прийом „уватедашинаге“, който представлява нещо като контраатака – Хакухо отстъпи назад, а Иванов бе принуден да изгуби равновесие при офанзивната си маневра и се строполи извън очертанията на глинения кръг.

Следващият опонент на Аоияма, който вече има 3 победи и 3 загуби, е Такекадзе (4-2).