Страхотни победи за Аоияма и Котоошу

снимка: sumo-webpaper.com

Успешен ден на сумо турнира в Токио изживяха българските бойци Калоян Махлянов и Даниел Иванов. И двамата постигнаха победи на дохьото в 5-ия кръг на новогодишната надпревара за Купата на императора в японската столица.

Котоошу, който вече не е „одзеки“, спечели с техниката „цукидаши“ „магаешира-1“ Тойоношима. Това е 4-ти успех за българския „секиваке“, който бе понижен в този ранг, след като през миналата 2013-та година се отказа на няколко пъти в началото на турнирите заради контузия.

Сумото не толерира спадове във формата на който и да е боец – ако някой не завърши с положителен баланс победи-загуби в определен турнир, в следващия е поставен в положение „кадобан“. Това означава, че при втори отрицателен баланс, рангът му се понижава.

Сега „секиваке“ Котоошу трябва да направи всичко възможно, за да спечели поне 8 от 15-те срещи на турнира в Токио, за да има шанс отново да стане „одзеки“.

„Магаешира-3“ Аоияма постигна звучен успех на турнира в Токио, след като изтласка от глинения кръг с любимата си техника „ошидаши“ определяния за най-силен „одзеки“ Кисеносато. Даниел Иванов има вече 3 победи и 2 загуби.

От 5-ия кръг вече едноличен лидер е „йокодзуна“ Хакухо, който спечели срещу Икиой чрез „сукуйнаге“.