Контузии измъчват гимнастиците ни преди Световното първенство

снимка: Бончук Андонов

Почти всички състезатели от националния отбор по спортна гимнастика страдат от различни контузии преди началото на Световното първенство. България ще участва със седем представители на шампионата на планетата за мъже и жени, който ще се проведе от 3 до 12 октомври в Нанин (Китай).

При мъжете ще стартират Христос Маринов, Йордан Александров, Димитър Димитров, Мартин Ангелов, Александър Батинков и Илия Туджаров, а при жените - Ралица Милева. Българският отбор ще пътува за Китай на 26 септември.

"Остават броени дни до световното първенство. В петък пътуваме за Китай. Йордан Александров ще пристигне в Китай директно от САЩ, където живее и тренира. Постоянно следим подготовката му.

Нашата цел е топ 24 в отборното класиране, защото това ни дава право на световното догодина отново да бъдем с пълен отбор. Шампионатът е първа квалификация за Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 година.

Доста контузии има в отбора. Гимнастиката е доста труден спорт. Постоянно се занимаваме с лекари, но момчетата са мотивирани", заяви президентът на БФГимнастика Красимир Дунев на пресконференция днес.

Помощник-треньорът на отбора Владимир Янев коментира, че състезателите се стараят, но всеки от тях има травма. Христос Маринов и ИЛия Туджаров са с контузии на рамото, Батинков - с болки в кръста и коляното, Димитър Димитров - в кръста и глезена, а Мартин Ангелов все още се възстановява след операция.

"Тези травми наистина ни притесняват, но момчетата играят дори с болки. Нямаме право да спрем и да се лекуваме", коментира Янев, цитиран от БТА.

В отбора дебютанти са Илия Туджаров, Димитър Димитров и Мартин Ангелов. България има и лош жребий, тъй като ще играе в първия ден и още в първия поток, когато базата е много ниска.

"Отивам там, за да дам необходимите оценки за отбора, най-вече на земя, но нищо друго не очаквам заради силните болки в кръста. От един месец насам не мога да кажа, че подготовката ми протича нормално", заяви Батинков.

"Подготвена съм и се надявам всичко да мине както трябва. Моята цел е изиграване без падане и на греда да постигна нещо, ако мога", каза Ралица Милева.

Останалите състезатели очакват да се представят добре и да се класират в топ 24 отборно, въпреки че ще бъде много трудно.

Ако не попаднем сред първите 24 отбора следващата година на световното първенство ще имаме право да участваме само с трима състезатели. Отборът ще се завърне от Китай на 13 октомври.

В 45-ото световно първенство по спортна гимнастика са заявили участие повече от 600 състезатели от 74 държави. Според регламента състезанието ще включва 14 финала - отборно мъже и жени, многобой мъже и жени и финали на отделните уреди (6 при мъжете и 4 при жените).