Класирането за националното първенство е почти ясно

снимка: Булфото

След три поредни победи от 8 скоростни отсечки днес, много е възможно класирането за националното първенство по рали, за което важи само резултатите от първия ден на 45-о рали България да е предрешено в полза на екипажа на Евроком Рали Тим Пламен Стайков и неговия навигатор Рафи Кадир (Мицубиши Лансър Ево 9).

Двамата спечелиха и двете преминавания на чудовищната скоростна отсечка Шиндар (34.8 км), между тях бяха първи и на Траянови врата (11.61), като увеличиха разликата си със следващите ги състезатели на Глобул Рали Тим Крум Дончев/Петър Йорданов (Форд Фиеста R5) на 35.3 секунди.

До финала днес вечерта със специалния етап Самоков (1.8 км) остават още пет скоростни отсечки и, ако всичко върви така, както Стайков иска, за да го победи, Дончев трябва да бъде по-бърз от него с 0.865 секунди на всеки един от оставащите 40.77 км. По-интересното е двубоят, който се очаква до края на деня между движещите се на третото място в генералното класиране състезатели на Октан Тим Игнат Исаев/Милен Илиев (Мицубиши Лансър Ево 9), които са и временните водачи в шампионата след първото рали за годината.

Те изостават от екипажа на Глобул на 7.9 секунди, разлика напълно преодолима в оставащите до финала специални етапи. В отделния шампионат за автомобили с две задвижващи колела начело продължават да водят лидерите в тази надпревара от първия кръг за годината Антон Титов/Венци Мирчев (Октан Тим, Ситроен DS3 R3T), като на позиция след тях, но на повече от 1 минута е екипажът на Мегапорт Мирослав Ангелов/Петър Илиев (Рено Клио R3).

В същото време от трите етапа до момента, в класирането за европейският рали трофей на ФИА Дончев и Йорданов записаха 2:1 етапни победи срещу миналогодишните първенци в рали България и сегашните носители на същия трофей - украинците Салюк/Червоненко, които в подреждането са трети.

За каращите за азербайджанския клуб Астана това е първото състезание с автомобил Форд Фиеста R5 върху асфалт, което обяснява и колебливото начало на ралито за тях. Дончев/Йорданов им водят с 16.7 секунди, като пред тях, само 8.8 секунди са Исаев/Илиев.

Разликите между трите екипажа са прекалено малки, което означава, че истинската битка за български реванш срещу украинците ще се води утре, като е напълно възможно Салюк/Червоненко да бъдат победени и от състезателите на Октан Тим.