Кикбоксьорът Александър Чакъров: Отивам на Световното в Дъблин с една цел – златен медал за България

галерия:

България винаги се е славела като страна, в която бойните спортове са на особена почит. Удивявали сме, удивяваме и ще удивяваме света с велики файтъри. Кикбоксът също е сред дисциплините, които са радвали родните фенове и са носили болка на съперниците ни. Ето защо не е изненадващо, че България има своята надежда за медал на стартиращото на 28-ми август Световно първенство по кикбокс за кадети. Планетарният шампионат ще продължи до 4 септември и ще се проведе в ирландската столица Дъблин. Нашето момче на Острова ще бъде варненецът Александър Чакъров. Младият 18-годишен боец е представител на клуб „Ахил С.Г. Груп“ - един от най-продуктивните не само в Морската столица. Чакъров отдавна се подготвя за Световното, за да зарадва феновете на кикбокса у нас. Sporta.bg потърси таланта, а той бе любезен да откликне на поканата ни и да даде интервю. Точно преди да замине за Ирландия Александър отговори на нашите въпроси, а от думите му е повече от ясно, че мотивацията му е огромна. Той е 6-кратен  шампион на България в рингови стилове, балкански такъв в стил К1, кат. до 71кг.
 
- Александър, ти все още си доста млад, но по всеобщо мнение на специалисти – имаш качествата за нещо голямо на Световното по кикбокс. Тежат ли ти очакванията за медал и как се справяш с напрежението?
 
- Очакването за медал от Световното е отговорност, която всеки един състезател трябва да поеме защото на такова състезание не представяш само себе, а представяш клуба, треньора си и цяла България. С напрежението се справям с помощта на най-близките ми хора които непрестанно ме подкрепят.

- По-мотивиран ли ще бъдеш, след като в Ирландия ще представящ не само себе си, а и България?
 
- Да, това че представлявам България ме кара да бъда по мотивиран и решителен от всякога, защото ми се иска да покажем на останалия свят, че България е силна и може да бъде повече от конкурентна спрямо други значително по големи страни.

4160216
- Как реши да се захванеш точно с кикбокс?
 
- С кикбокс започнах да се занимавам преди 4 години. Причината беше, че просто исках да започна боен спорт и да променя живота си. В залата ме заведоха моите двама най-близки приятели и заедно тренирахме. Впоследствие и тримата станахме шампиони. Първоначално не съм си и помислял за състезания, но след 8 месеца треньорът ми предложи да пробвам да участвам. Така се започна състезание след състезание - до ден днешен. Кикбоксът вече е неразривна част от моя живот.

- Разкажи как протече подготовката ти за планетарния шампионат и на какво наблегна в нея? Кое място ще те удовлетвори в първенството на Острова?
 
-Подготовката ми за световното протече главно във Варна с помощта на треньора ми Костадин Костов, опитния състезател на клуба Харис Клеантус и Мирослав Минчев, който е от дълги години в бойните спортове. И тримата ми помогнаха с ценни съвети и обмяна на опит. В подготовката ми беше включен и лагер в Банско с националния отбор по кикбокс. Наблегнах на защита, на сила и скорост. На световното би ме удовлетворила само и единствено шампионската титла.
4160219
 
- Имаш ли притеснения от конкретен противник, с когото жребият в Дъблин може да те събере? Кои са най-именитите участници в състезанието?
 
- Конкуренцията ще бъде огромна. В категорията ми има състезатели, които не веднъж са ставали световни шампиони и дори някои от тях са участвали в професионални срещи. Винаги се отнасям с уважение към всеки един мой съперник и никога не подценявам противника.

- Суеверен ли си и имаш ли ритуал, който спазваш преди битка?
 
- Да суеверен съм и точно поради този факт не бих искал да разкривам ритуала, който спазвам преди битка.

- Гледа ли Олимпиадата и по-точно бойните спортове, в които България имаше представители? Какво ти е мнението за нашите момчета в джудото – като младия Янислав Герчев например?
 
- Да следях непрекъснато Олимпиадата. Като цяло българските представители в бойните спортове показаха борбеност, сила и дух - всички до един се бориха с всички сили, за да могат да зарадват България с медали. На някои малко не им достигна - други пък бяха ощетени. Така е в големия спорт важното е че всички наши състезатели се справиха блестящо.
4160217
 
- Твоят клуб – варненският „Ахил С.Г.Груп“ е сред водещите в страната. На какво, освен бойни похвати те научиха хората в него? Изобщо – кажи как се работи в клуба и как преминава един твой тренировъчен ден?

- Клуб „Ахил С.Г.Груп” за мен е едно голямо семейство в което всеки новоздошъл ерадушно приет .В клуба треньорът ни учи освен на бойни техники и на това да бъдем хора. Да проявяваме уважение, да сме дисциплинирани. Всички в “Ахил“ непрестанно се подкрепяме, независимо дали печелим или губим. Именно благодарение на тези неща ние се изграждаме като достойни и честни хора, на които може да се разчита в спорта и извън него.

- Имаш ли идоли, на които искаш да подражаваш и да приличаш?
 
- Имам много идоли в този спорт - те са както български така и чуждестранни бойци. Стремя се да приличам на тях, що се касае до спортните им постижения. В живота обаче се опитвам да бъда само и единствено себе си .

4160218
- Много млади хора, като теб, имат талант, но вместо да го разкрият – залитат по ранната слава и лесните удоволствия. Мислиш ли, че ти ще успееш да се предпазиш от подобни опасности в хубав град като Варна?
 
- Аз не съм човек, който се самозабравя заради успехите си. Не се подлъгвам по лесни удоволствия. Гледам се да се придържам изцяло към спорта. Свикнал съм с трудностите и не мисля, че мога с лека ръка да захвърля толкова години труд заради лек и безгрижен живот. Искам да благодаря на родителите ми и всички ,които ме подкрепят и вярват в мен. Пак казвам – моята цел е да ида в Ирландия, да завоювам златния медал от Световното по кикбокс и да го донеса в България.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ОСНОВАТЕЛЯТ НА "АХИЛ С.Г.Г." Е ЛЕГЕНДА В КИКБОКСА

СК „Ахил ССГ“ е създаден от легендата в кикбокса Костадин Костов. Той вече е посветил времето си на треньорския занаят с идеята да предаде своя опит и майсторство и на други. Визитката на Костадин Костов е повече от впечатляваща: бронзов медалист Световно първенство, сребърен медалист от Балканско първенство, четирикратен шампион на България за мъже в стилове К1, Лоу кик, Фул контакт, шампион на международен турнир в к.к. „Албена”, шампион в двустранни срещи: - България – Турция - България – Сърбия, три пъти шампион на Варненска област.Костов може да се похвали още с над 15 медала от национални първенства на България.