Катедралата отдаде последна почит на Еузебио

Катедралата се сбогува с Краля

галерия:

снимка: БТА/AP

Португалските фенове се сбогуваха с легендата Еузебио, който почина вчера на 71-годишна възраст от сърдечно-белодробна недостатъчност.

Това се случи на най-логичното място - стадионът на Бенфика "Естадио да Луж", на който роденият в Мозамбик футболист постига едни от най-знаменитите си успехи.

Съгласно волята на Еузебио да Силва Ферейра, както е цялото име на голмайстора на Мондиал 1966, погребалният ковчег с тленните му останки направи обиколка по тревата на стадиона около обяд, за да могат запалянковците да отдадат последна почит на легендарния голмайстор и бивш португалски национал.

Въпреки дъжда, който се сипеше, "Да Луж", известен сред феновете на Бефика и като "Катедралата", бе пълен до краен предел, а хората по трибуните пееха португалския национален химн и развяваха клубните знамена на лисабонските "орли".

На церемонията присъстваше целият отбор на Бенфика, начело с наставника Жорже Жесуш.

След прощаването на стадиона, погребалното шествие ще премине по улиците на Лисабон и ще стигне до кметството на града, където се предвижда официална церемония.

 4055615

Еузебио ще бъде погребан тази вечер в гробището на северното предградие на Лисабон - Лумиар.

Правителството на Португалия обяви тридневен национален траур в страната във връзка със смъртта на легендата, напусна този свят 20 дни преди да навърши 72 години.

През 1992 г. Еузебио бе увековечен с бронзова статуя пред "Естадио да Луж", която понастоящем не се вижда от венци, цветя и шалчета. 

4055614