Какво да очакваме от българските играчи по снукър на Европейското?

снимка: Красимир Камешев

Общо 22-ма български майстори на щеката ще защитават реномето на снукъра в родината на предстоящото Европейско първенство в софийския хотел „Рамада“, който започва на 1-ви юни и ще продължи 10 дни.

Трескава подготовка тече в зала „Диамант“, която трябва да побере всичките 16 снукър маси, като за първи път изцяло български екип се занимава с логистиката и монтажа.

България ще има представители във всичките три категории – 15-ма при мъжете, три при жените и четирима при ветераните (мастърите). Около 30 съдии са ангажирани за турнира, 8 от които – български.

Жребият за груповата фаза е ясен и особено при мъжете имаме всички шансове да видим поне половината от състезателите ни да прогресират в следващата част на турнира – елиминациите.

„Постоянно се подготвят и тренират нашите играчи. Георги Величков, Братислав Кръстев, Ивайло Пеков, Никола Кемилев, Салим Оти и Христо Сираков имат шансове и за по-сериозен пробив. Иначе специално при мъжете спокойно дори осем души могат да прескочат груповата фаза, а защо не шампионът да е българин“, заяви специално за Sporta.bg президентът на Българската снукър федерация Олег Велинов.

„Наградата е професионална членска карта, така че залогът е голям, конкуренцията – също. Участниците общо са около 160 от 29 държави, има дори представители на Испания, Румъния, Македония и Израел. Шакар Рубърк от Израел тренира при Пи Джей Нолан и пътува на най-добрите места, там правят всичко възможно той да стане звезда."

"Той е сред фаворитите, още не е готов, но рано или късно ще стане европейски шампион и ще влезе при професионалистите. Но иначе по принцип играчите от Англия и Ирландия са винаги сред най-добрите."

"Ще организираме партита за тях, ще ги развеждаме из столицата, тъй като, все пак, турнирът е десет дни. Малко или много това е добра реклама за България, защото такъв голям брой чужденци ще прекарат толкова време в столицата. 10 дни ще има празник на спорта, удоволствие е, че организираме турнира при нас – един много хубав социален процес“, завърши Велинов пред Sporta.bg.