Италианец развенча фаворитите в слалома в Аделдобен

снимка: Agence Zoom

Италианецът Стефано Грос спечели слалома от Световната купа по ски алпийски дисциплини в швейцарския зимен център Аделбоден, след като с великолепно спускане във втория манш пребори конкуренцията на фаворитите Фриц Допфер (Германия) и Марсел Хиршер (Австрия).

Грос не бе сред първите трима в края на първия манш, но бе най-бърз във втория и с общо време от 1:56.70 минути по крайно драматичен начин успя да защити първата си позиция след вторите опити на Допфер и Хиршер на пистата.

Германецът финишира втори със само 0.02 секунди изоставане, докато победителят във вчерашния гигантски слалом Хиршер остана трети с 0.03 секунди пасив. Нищожните разлики във времената допринесоха за драматичния финал на състезанието, като до последно Допфер държеше съдбата на победата в ръцете си, но се оказа с цяла секунда по-бавен от Грос във втория манш.

Победата е първа за Стефано Грос в кариерата му в Световната купа, като той също така се качва на подиума за първи път през този сезон. Марсел Хиршер не можа да задмине Бенямин Райх на третото място във вечната класация по брой победи в техничните дисциплини (слалом и гигантски слалом) и остава с 28 – само Ингемар Стенмарк (86) и Алберто Томба (50) имат повече от шампиона в Световната купа през последните три сезона.

Друг италианец – Джулиано Рацоли – заслужава похвали за представянето си в днешния слалом в Аделбоден, защото излезе на трасето със стартов номер 24, но въпреки това приключи надпреварата на 4-та позиция с 0.01 секунда по-добро време от най-добрия норвежец Хенфик Кристоферсен и с 0.02 секунди по-добро от третия след първия манш Жан-Баптист Гранж (Франция).

Олимпийският шампион от Сочи 2014 Марио Мат (Австрия) и един от фаворитите за малкия кристален глобус в дисциплината Феликс Нойройтер (Германия) разочароваха с представянето си и отпаднаха в първия манш след грешки по трасето.

Специално Мат не е записал резултат заради отпадания във всичките пет слалома, в които е участвал през сезона до момента, като в три от случаите се е провалял в първия манш.