Исторически успех за Елизабет Гьоргъл във Вал д'Изер

снимка: БТА/AP

Елизабет Гьоргъл стана най-възрастната алпийка с победа за Световната купа след успех в супергигантския слалом във Вал д'Изер.

Австрийката спечели Супер-Г във френския зимен център, валиден за Световната купа по ски-алпийски дисциплини с време 1:25,42 минута.

Така Гьоргъл на 33 години и 10 месеца стана най-възрастната при жените с победа за световната купа. Успехът е седми в кариерата на австрийката за Световната купа и трети за годината след победите й в спускането и Супер-Г през януари.

"Мотивацията ми е същата, каквато беше на младини. Разбира се, имах и трудни периоди, но все още съм гладна за победи и затова продължавам да карам", коментира Гьоргъл.

Втора на 0,05 секунди остана друга австрийка - Анна Фенингер. Тина Мазе от Словения допълни призовата тройка на 0,13 секунди след победителката.

Линдзи Вон не завърши и пропусна шанса да изравни рекорда по победи при жените за Световната купа. Американката водеше на междинните контроли, но загуби баланс и падна, но се отърва невредима.

"Добре съм. Лакътът ми е малко син, но нищо сериозно", каза Вон. Линдзи Вон спечели спускането вчера и записа 61-а победа, а при още една победа ще изравни постижението на австрийката Анемари Мозер-Прьол.

В генералното класиране начело остава Мазе с 656 точки, следвана от Фенингер (407), Вон (312) и други.

Класиране супергигантски слалом, жени:

1. Eлизабет Гьоргъл (Австрия) 1:25,42 минута
2. Aнна Фенингер (Австрия) 1:25,47
3. Tина Мазе (Словения) 1:25,55
4. Лара Гут (Швейцария) 1:25,65
5. Надя Фанкини (Италия) 1:25,75
6. Джулия Манкузо (САЩ) 1:25,98