Имаме световен вицешампион по плуване!

България има световен вицешампион по плуване! Това е факт, след като Цанко Цанков спечели среброто на планетарния шампионат на ветераните в Будапеща. 30-годишният бургазлия стана втори в дисциплината 200 метра съчетано във възраст 30-34 години, като закова хронометъра на 2:10.63 минути.

Със златото се окичи италианецът Андреа Маниеро с време 2:10.47 минути. Състезанието се проведе на открития басейн "Алфред Хайош" на красивия остров Маргит в Дунав.

"Плуването ми се разви много добре и мина по план. Доволен съм от резултата и класирането си. Тъй като дисциплината се проведе на открития басейн, имах проблеми на гърба. Трудно се ориентирам да се движа в права линия. Плуващият до мен италианец Андреа Маниеро показа много висока класа в бруста и видях, че успя да ми вземе близо 2 метра преднина. Дадох всичко от себе си в кроула и успях значително да скъся дистанцията между нас. Мисля, че се получи много интересно и конкурентно плуване",  сподели състезателят на столичния клуб "Олимп" Цанко Цанков за BGswim.com.

На 19 август Цанков ще плува 200 м бътерфлай, а състезанието ще е на "Дуна Арена". Ден по-късно пък той ще мери сили с конкуренцията на 400 м свободен стил. Българите на този шампионат са голяма група, а състезанията се провеждат на 4 басейна.