Има заподозрян за кражбата на медицинските картони на Шумахер

снимка: БТА

Швейцарска фирма е свързана с опитите да се продават откъси от медицинските досиета на световния шампион от Формула 1 Михаел Шумахер, съобщават медиите днес.

Френският вестник "Дофин Либере" разкри, че IP адреса на компютъра, от който са били предлагани записите за продажба, е бил проследен до централата на компанията за хеликоптери в Цюрих.

Шумахер беше прехвърлен от университетската клиника в Гренобъл в болница в швейцарския град Лозана на 16-и юни, след като излезе от кома. Германецът получи тежка травма на при инцидент със ски на 29-и декември.

Прехвърлянето се състоя по шосе, но с фирмата за хеликоптери е имало контакт, докато лекарите са обмисляли кой е най-добрият начин да го преместят. Извадки от медицинските картони са били дадени на лекар, свързан с компанията за хеликоптери.

Няколко дни по-късно 11-12 страници на поверителните медицински досиета бяха предложени за продажба на медии в цяла Европа за 60 хиляди швейцарски франка. От болницата, където беше лекуван Шумахер заявиха, че няма свободен достъп до компютрите и подадоха жалба в полицията.

Мениджърът на Шумахер Забине Кем каза, че файловете са били откраднати и предупреди, че купуването на тези документи и тяхното публикуване са строго забранени. Швейцарската полицията разследва инцидента, посочва БТА.