Маса: Кими можеше да намали малко

снимка: БТА/AP

Пилотът на Уилямс във Формула 1Фелипе Маса сподели, че Кими Райконен е можел да избегне катастрофата ако е намалил скоростта си на старта в Гран при на Великобритания. В последствие бразилецът също се оказа потърпевш и отпадна от състезанието. 

Пилотът на Ферари удари тежко своя болид при старта след като излезе от пистата и при опита си да се завърне в очертанията мина през неравност и изгуби контрол. По-късно данните показаха, че ударът на Кими е бил 47 пъти G, което е огромно натоварване.

Видимостта на Маса бе силно намалена от Катерама на Камуй Кобаяши и в последствие той се сблъска и удари задна лява гума на своя болид.

Кими излезе от очертанията на пистата. Той не искаше да губи позиции след като изпревари няколко коли на старта и влезе с много висока скорост. Нямаше никакъв късмет, защото при навлизането той удари неравност и изгуби контрол“, коментира Маса пред Autosport.

По време на свободните тренировки отстъпваш и забавяш скоростта си, но по време не състезание няма място за такива неща. Връщаш се възможно най-бързо. Това направи и той, но за съжаление не се получи.“

След като се удари в преградите той влетя в мен. Не знаех какво да направя и затова завих надясно и се ударихме странично. Радвам се, че той е добре. Чух че се ударил с 47 пъти G. Това е невероятно, моят сблъсък в Канада бе със сила 27 пъти G”, сподели бразилецът.

Маса успя да върне колата на стартовата решетка, но механичен проблем го извади от надпреварата.

Пилотът на Уилямс се оплака и от проблем със съединителя, който го накара да изостане много на старта.

Жалко, че получи така на старта. Движим се много бавно по време на загряващата обиколка и това повиши температурата на съединителя ми по някаква причина. Видях, че има червен флаг за спиране на състезанието, но въпреки това не успяхме да отстраним повредите по болида. Нямаше достатъчно време. Надпреварата за мен бе свършила“, обясни Фелипе.

Ботас показа много добро темпо. Колата направо летеше и ако не бях отпаднал щяхме и двамата да завършим на подиума. Наистина жалко“, завърши той.

Неговият съотборник Валтери Ботас завърши на 2-ро място и постигна страхотен резултат, който направи разликата между Ферари и Уилямс при конструкторите само 3 точки.