Хиршер закри сезона в белия керван с 58-а победа в кариерата си

Марсел Хиршер (Австрия) спечели последния гигантски слалом от сезона в Световната купа по ски-алпийски дисциплини. Олимпийският и световен шампион Хиршер финишира за 2:13.63 минути на финалите в шведския зимен център Оре и записа 58-а победа в кариерата си. Той беше най-бързо в първия манш с 1:13.89 минута, след което направи солидно второ спускане по съкратеното заради силен вятър трасе, за да триумфира за шести път през сезона в дисциплината. Така австриецът си осигури малката Световна купа в гигантския слалом за четвърта поредна година и общо за пети път в кариерата си. 

"Това е най-добрият сезон в кариерата ми. В началото на кампанията имах контузия и основната ми цел беше да се възстановя възможно най-бързо. След това нещата започнаха да се получават. Доволен съм", коментира Хиршер, който си осигури и за рекордна седма поредна година големия Кристален глобус за шампион в Световната купа. Втори на 23 стотни от секундата днес остана Хенрик Кристоферсен, а трети на 26 стотни се нареди Виктор Мюфа-Жанде (Франция). 

В крайното класиране на гигантския слалом Хиршер е първи със 720 точки, следван от Кристоферсен с 575 точки и Алекси Пентюро (Франция) с 329 точки. В генералното подреждане преди утрешния последен слалом за сезона Хиршер е недостижим с 1620 точки, пред Кристоферсен с 1285 точки и Аксел Лунд Свиндал (Норвегия) с 886 точки.