Хамилтън издуха Скудерията на Ботуша

Голямата звезда на Мерцедес Люис Хамилтън успя да измъкне победата под носа на отбора на Ферари, който бе фаворит за победата на домашната за Скудерия писта "Монца". Британецът участва в инцидент с лидера на Ферари Себастиан Фетел още в четвърти завой, който го завъртя и прати на последно място, а след това с по-добра работа с гумите и по-късно спиране в бокса успя да изпревари Кими Райконен в края.

Това се случи десет обиколки преди финала и основният фактор бяха по-новите с осем обиколки сликове на Люис в сравнение с тези на финландеца. Така до финала той нямаше нужната скорост да застраши пилота на Мерцедес и остана втори за жалост на всички тифози по трибуните, които освиркаха мощно Хамилтън при награждаването му за първото място.

Трети на подиума се качи другият пилот на "Сребърните стрели" Валтери Ботас, който се възползва от наказание на Макс Верстапен заради инцидент помежду им по-рано в надпреварата. Големият губещ днес – Себастиан Фетел, все пак успя да минимализира максимално загубите и от последен стигна да четвъртата позиция. Така германецът загуби нови 13 точки в борбата за световната титла през 2018 година срещу Хамилтън и вече изостава сериозно от него с 30 точки на второто място.

Последният световен шампион за отбора на Ферари Кими Райконен изненада двамата фаворити за титлата през тази година Люис Хамилтън от Мерцедес и съотборника си Себастиан Фетел с рекордна обиколка. Така в днешната Гран При на Италия финландецът стартира от полпозишън, а до него втори бе Фетел, а трети Хамилтън.

На старта Кими Райконен успя да запази лидерството си с късно спиране за първи завой, след като се защити от атака от външната страна на съотборника си Фетел. От трета позиция Хамилтън се опита да се възползва от тази ситуация и получи възможност за атака в шикана. Люис спря по-късно от Себастиан, за германеца не остана достатъчно място и се завъртя след контакт с болида на Мерцедес.

Този инцидент прати Фетел на последно място в колоната, и то със счупено предно крило. Германецът скоро след това мина през бокса, откъдето отново се върна на последна позиция при водене на колоната от колата на сигурността.

При прибирането на сейфтикара и рестартирането на състезанието веднага последва атака в края на правата на Хамилтън срещу Райконен. Първият опит бе неуспешен, но малко след това британецът успя да изпревари Кими. Айсмен обаче не бе готов да сдаде лидерството си и с атрактивна контраатака си върна първото място за огромна радост на тифозите на Ферари по трибуните на "Монца".

В 10-ата обиколка, последната в кариерата Гран При на Италия, приключи за звездата на Макларън Фернандо Алонсо. Испанецът се прибра в бокса, след като получи поредния технически проблем в болида си, оказал се този път повреда в двигателя. В края на тази година двукратният световен шампион обяви официално, че прекратява кариерата си на пилот във Формула 1.

До 22-рата обиколка след много силно пилотиране и много изпреварвания Фетел успя да си пробие път от последен до пети в колоната.

В 26-ата обиколка краят на състезанието в Италия дойде за Даниел Рикардо. Австралийският пилот получи повреда в новата спецификация на двигателя Рено, което бе очаквано от отбора и френския производител, и спря встрани от пистата, оставяйки гъст пушек зад себе си.

В 30-ата обиколка Себастиан реши да влезе за втори път в бокса и сложи супермеките сликове на Пирели. Така четирикратният световен шампион ще опита да догони лидерите до финала, след като се върна на трасето десети.

В 36-ата обиколка Валтери Ботас си свърши работата със забавянето на Кими Райконен и влезе за първа смяна на гуми. Така Кими отново поведе колоната, плътно следван от втория Хамилтън, който се намира в зоната за атака с помощта на системата DRS.

Десет обиколки преди финала Фетел отново си проби път до петото място, но се намира на 13 секунди зад четвъртия Валтери Ботас от Мерцедес. Лидер продължава да бъде Райконен, следван плътно от Хамилтън, а трети е Макс Верстапен от Ред Бул.

В 44-ата обиколка Валтери се доближи максимално и предприе атака срещу третия Верстапен. Холандецът в свой стил не отстъпи и сантиметър, стигна се до контакт, след който Ботас излезе от пистата и се върна на трасето през зоната на сигурността.

В следващата обиколка дойде атаката на Хамилтън срещу лидера Райконен. Британският пилот на Ферари завърши успешно маневрата си от външната страна на втори завой и поведе колоната осем обиколки до финала.

Верстапен получи наказание от пет секунди, които ще му бъдат добавени към общото време след финала. Стюардите на ФИА решиха това, след като прецениха, че той е бил виновен за инцидента с Ботас.

Така до финала за Райконен бе невъзможно да оспорва първото място на Хамилтън и британецът измъкна победата от отбора на Ферари пред тифозите, изпълнили трибуните на домашната за Скудерия писта "Монца". Кими остана втори, а трети на подиума се качи Валтери Ботас след наказанието на Макс Верстапен.