Легенда на Формула 1 с шокиращи признания

Бившата звезда от Формула 1 и пилот на Ферари Кими Райконен направи шокиращи признания за един отрязък от живота си, в който имал сериозен проблем. 38-годишният финландец разказва в биографията си „Непознатият Кими Райконен“ за периода от 22 април до 8 май 2012 година, 16 поредни дни, в които бил перманентно пиян. Едва два дни преди следващото състезание тогава в Барселона Айсмен отново изтрезнял.

Биографът на финландеца Кари Хотакайнен пише, че всичко започнало с парти след второто място с тима на Лотус в Гран при на Бахрейн на 22 април 2012 година. Тогавашният принц на Бахрейн поканил Кими и неговият приятел, финландския хокеист Кимо Пикарайнен, на купон.

Доволни от второто място на Кими двамата финландци се включили в празника на принца и не спрели да пият. След партито в емирството те продължили в Италия, където Пикарайнен тогава играел хокей в Милано, а след това в родната им Финландия и в дома на Кими в Швейцария.

Едва на 8 май, когато Райконен трябвало да се качи на самолета за следващото състезание в Барселона, партито му с Пикарайнен приключило. „Вместо шише в ръце Кими взе на път за летището отново волана от болида си“, пише в книгата.

Дали в днешно време в възможно пилот от Формула 1 да се налива с алкохол и да пиянства в продължение на 16 дни? „Всичко зависи от таланта му да шофира. Защо не? Може дори да помогне, алкохолът помага на някои да бъдат по-освободени“, коментира германският пилот Нико Хюлкенберг пред „Билд“.

Дори след 16 дни пиянстване Кими завършва трети в Барселона след Малдонадо и Алонсо.