Големият кристален глобус се изплъзва на Свиндал

галерия:

снимка: БТА/AP

Алексис Пинтуро спечели последния супергигантски слалом за сезона в швейцарския курорт Ленцерхайде, където се провеждат финалите за Световната купа.

Французинът се спусна с последния 26-и стартов номер по пистата и финишира с време 1:13.71 минути, което бе напълно достатъчно за първото място. Това бе трета победа за Пинтуро през този сезон и общо седма в неговата кариера.

Втори остана неговият сънародник Тома Мермио Блонден, който изостана на 44 стотни от победителя, а трети се нареди ветеранът Боде Милър с време 1:14.28 минути. Така легендарният американец ще завърши кариерата си с подиум в случай, че реши да сложи точка на кариерата си.

Победителят от вчерашното спускане и олимпийски шампион в дисциплината Матиас Майер се нареди четвърти на 95 стотни зад Пинтуро, а Тед Лигети остана пети с време 1:14.80 минути. Шестицата затвори Кристоф Инерхофер, който остана на секунда и четиринайсет стотни зад Пинтуро.

Изненадата обаче поднесе Аксел Лунд Свиндал, който беше фаворит за победата. Норвежецът трябваше да спечели възможно най-много точки, за да успее да дръпне пред Марсел Хиршер преди техничните дисциплини. Вместо това той направи ужасно каране и с изоставане от 2,09 секунди остана едва 16-и и не взе точки за Световната купа.

Хиршер пък завърши 12-и и така стопи аванса на норвежеца на само 19 точки. Така той става топ фаворит за трофея с оглед на това, че до края остават двата коронни старта на австриеца – гигантския слалом и слалома.

Свиндал има 1091 точки, а Хиршер е със 1072. Трети е победителят от днес Алексис Пинтуро, който има 919 точки. Французинът запазва теоритични шансове за Големия кристален глобус при две победи в последните два старта. Sporta.bg припомня, че Пинтуро е бронзов медалист от Сочи в гигантския слалом.

Въпреки краха си днес, Аксел Лунд Свиндал спечели Малкия кристален глобус в дисциплината Супер-Г. Той е първи с 346 точки, втори е неговият сънародник Шетил Янсруд с 259, а трети – швейцареца Патрик Кюнг с 255 точки.