Гей спечели спускането във Вал Гардена

снимка: БТА/AP

Канадският алпиец Ерик Гей спечели спускането от Световната купа по ски алпийски дисциплини във италианския зимен център Вал Гардена.

Така националът на „кленовите листа“ вече има 4 победи в Световната купа в кариерата си и излиза еднолично на трето място във вечната класация на Канада по този показател. Само Подборски (8) и Рийд (5) имат повече успехи в най-престижните алпийски серии от Гей.

Това е и най-доброто класиране през този сезон за Гей, който завърши на 6-та позиция във вчерашния Супер-Г. Канадецът вече има 20 изкачвания на подиума в кариерата си в 191 старта, като той измина дистанцията на пистата за 1:56.65 минути.

На второ място финишира изненадващо норвежецът Шетил Янсруд с изоставане от само 0.12 секунди. Той бе 4-ти вчера, но днес все пак успя да запише първи подиум през сезона и 16-ти в кариерата си.

На трета позиция завърши французинът Йоан Кларе с пасив от 0.33 стотни спрямо победителя Гей. За него това е едва второ покачване на почетната стълбица в кариерата му в Световната купа.

Лидерът в класирането за Големия кристален глобус Аксел Лунд Свиндал (Норвегия) остана 4-ти на 0.05 стотни от топ 3. Звездата на САЩ Боде Милър направи добро впечатление с 5-ата си позиция, което е второ по сила класиране за него през сезона след 2-то място в Бийвър Крийк.

Победата бе първа за Ерик Гей в голямо състезание от златния му медал в спускането на Световното първенство през 2011-та година.