ГДБОП разследва федерацията по шах заради огромни далавери

Батакът във федерацията по шахмат стана пълен. Докато настоящото ръководство е в открита война с опозицията, Министерството на спорта беше принудено да спре парите на федерацията.

Причината за тази мярка са неправомерно изразходени 381 хил. лв. Те са част от 923 870 лв., отпуснати на федерацията по времето на кабинета Орешарски за провеждането на европейското индивидуално първенство за жени в Пловдив 2014 г. и европейските индивидуални купи за мъже и жени в кк Албена и кк Златни пясъци същата година.

След края на състезанията федерацията е длъжна да предостави фактури, с които да докаже за какво са похарчени отпуснатите целево средства. Проверка от страна на министерството открива нарушения и сега ръководството на федерацията начело със Силвио Данаилов има да връща точно 381 386,86 лв. Разбира се, решението на министерството ще бъде оспорено.

Опозицията пък иска от министъра да отнеме лиценза на сегашната федерация, което ще е сериозен удар по амбициите на Данаилов да стане шеф на световната федерация ФИДЕ.

В момента министър Красен Кралев изчаква да види дали ръководството на федерацията ще предложи, макар и разсрочено, плащане на задължението, а отнемане на лиценза засега не стои на дневен ред.

Тези пари обаче далеч не са най-големият проблем на Данаилов. Федерацията е обект на разследване от страна на ГДБОП, а констатирани нарушения има и от Агенцията за държавна финансова инспекция. Там се споменават едни 202 хил. евро, които трябвало да бъдат платени за същите 3 турнира като такса на Европейския шахматен съюз, пише "7 дни спорт".

Шеф на европейския съюз по това време е точно Силвио Данаилов. Оказва се, че сумата е преведена на юридическо лице със същото име - Европейски шахматен съюз, но с адрес в САЩ, а не в Швейцария, където се намира централата. От ЕШС са категорични, че такава сума при тях не е постъпвала, а парите явно са отишли в друга сметка.