Ферари заплаши, че се маха от Ф1 през 2020

снимка: twitter.com

Президентът на Ферари Серджо Маркионе заплаши, че тимът може да напусне Формула 1, ако условията в шампионата след 2020 година са в ущърб на Скудерията. Новите собственици "Liberty Media" искат да внесат повече интрига в шампионата, като поставят финансови граници на отборите и правят двигателя по-прост, евтин и шумен.

Ферари е символът на Формула 1. Тимът започна участието си през 1950-а и спечели 15 титли при пилотите, 16 при конструкторите, както и 227 победи от почти 1 000 старта. Въпреки това след разговора между шефовете на Ф1 в началото на седмицата, Маркионе сподели, че плановете на тима може и да променят посоката си.

"Liberty" имат доста добри намерения като това да сложат ограничение на разходите на отборите. Има обаче и редица неща, които не смятаме за нужни и с които не сме съгласни. В спорта през 2021-а ще навлезе друг въздух и ние трябва да вземем някои решения за бъдещето си. Разбирам, че новите собственици имат това предвид, но искам да бъда абсолютно ясен, че ако обстоятелствата не са в наша полза, това ще се отрази на резултатите на нашия бранд. Ферари няма да играе тази игра при подобни обстоятелства. Това ще има доста последствия върху структурата на Скудерия, но съм сигурен, че имаме достатъчно алтернативи. Не искам да обсъждам подробно въпросите, които коментирахме на срещата, просто ще изчакаме да видим как ще се развият нещата", разкри Маркионе.

Попитан как ще се чувства, ако като президент на Ферари сложи край на историята им в спорта, Маркионе отговори: "Ще мисля за милионите долари, които ще вложим много по-рационално в алтернативни проекти. Това, което знам, е, че Формула 1 е част от нашето ДНК още от раждането ни, но ако тя стане неразпознаваема спрямо миналото, аз не искам да участваме в един НАСКАР в световен мащаб", заплаши президентът на италианския гигант в автомобилните спортове.