Фенингер покори Банско в първия Супер-Г

снимка: БТА/AP

Австрийката Ана Фенингер спечели алпийската комбинация, която се проведе в Банско днес. Фенингер водеше след сутрешния Супер-Г и спечели с общо време 2 минути, 5.06 секунди.

На 2-о място завърши водачката в класирането за Световната купа Тина Мазе (Словения), която изостана на 0.39 секунди от победителката. Трета е още една австрийка- Катрин Цетел, която изостана на 1.06 секунди.

Авансът на победителката днес след Супер-Г беше достатъчен за успеха й, въпреки че в спускането даде чак 7-о време. Силното представяне на Цетел в спускането беше причина да стъпи на подиума, след 6-и резултат в Супер-Г.

Малко хора очакваха победата на Фенингер точно в тази дисциплина, а много от треньорите я посочиха като сензационна. Предварително сочена за фаворитка беше световната шампионка и водачка в генералното класиране Тина Мазе, но Фенингер постигна 11-а победа в кариерата си.

В класирането за Световната купа днешната победителка намали преднината на Мазе на 64 точки. Словенката води в момента с 1065, пред Фенингер с 1001. Трета е Микаела Шифрин със 750, а 4-а е Линдзи Вон (САЩ) с 646.

Ранната дисциплина Супер-Г беше с отложен старт. Първоначално стартът трябваше да бъде даден в 10.00 часа, но беше отложено за 11.30 часа. След това то беше прекъсвано няколко пъти поради гъстата мъгла, но все пак всички състезателки успяха да се спуснат по трасето. Българката Мария Киркова падна и не успя да завърши.

Планираните за вчера и петък супергиганските слаломи също бяха отложени или отменени заради мъглата в българския курорт.