Федерер спаси 3 мачбола в уникален трилър и даде аванс на Европа

Развръзка като от холивудски сценарий! Пълно себераздаване, драма и битка до последно. Роджър Федерер победи Джон Иснър с 6-7(5) 7-6(6) [10-7], след като спаси три мачбола в първия сингъл мач от последния ден на Laver Cup 2018. Така победителят отново даде аванс на Отбора на Европа срещу Отбора на Света, като вече резултатът е 10-8 за „сините“ в Чикаго.

Федерер препускаше през сервис геймовете си и събираше и точки от посрещане, но не и достатъчно, за да притесни Иснър.  До 5-4 Маестрото имаше четири спечелени подавания на нула, 100% успеваемост на втори сервис и само една загубена точка на първи начален удар.

На моменти американецът пласираше отлични ретури, но стигнеше ли се до разиграване, бившият №1 имаше пълен контрол.isner

Роджър си гарантира поне тайбрек с нов сервис гейм на нула  – 6-5, а до дълъг гейм се стигна. Двамата си размениха полетата при 4-2 за швейцареца, който продължи да има убийствена ефективност, когато подава. Иснър обаче „избухна“ с няколко страхотни точки и изравни – 4-4. Американецът поведе 6-5 и на сетбола рискува с неспасяем форхенд ретур уинър по диагонала – 7-6(5).

В седмия гейм от втория сет Федерер отигра перфектен минаващ удар при 15-30, с който си осигури първите точки за пробив в сета. Иснър обаче изравни с два бомбастични аса – 40-40, а с нови две точки, в които не се стигна до разиграване спечели гейма – 4-3.

Иснър докара до дюс точките в десетия гейм, а после намери късия диагодал от форхенд, с който си спечели мачбол. Носителят на 20 титли от Шлема не трепна и се измъкна – 5-5, като това бе и последнят критичен момент и дойде ред на нов тайбрек.

В дългия гейм Федерер навакса минибрейк пасив, но изостана 4-6. Спаси първия мачбол на собствен сервис, а на втория с феноменален ретур изравни за 6-6. После дойде ред на невъзможните отигравания на швейцареца, благодарение на които спечели сета – 7-6(6).

В шампионския тайбрек Федерер надделя с 10-7 точки.